A nyugdíj blöff

Választások előtt mindig fontosak a pártok számára

Közeledik a jövő évi parlamenti képviselő választás ideje. Az indulni szándékozó pártok egyre gyakrabban nyilatkoznak meg. Bevált szokás szerint kérkednek sikereikkel, ígérnek fűt-fát.

Ebbe a sorba tökéletesen illik Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára bejelentése, mely szerint 2010-től több mint egy havi nyugdíj értékével több került a nyugdíjasok zsebébe.

Mielőtt az állítást kiveséznénk, érdemes említést tenni egy Facebookon keringő grafikonról. A Fidesz szavazótáborának szerkezeti változásait mutatja. Ebből kiderül, hogy a kormányzó pártnak a fővárosban a legkisebb a támogatottsága, vidéki kisebb településein a legnagyobb. Orbánékat a diplomások támogatják a legkevésbé (mindössze tíz százalék), legtöbben a nyolc általánost, vagy annyit sem végzettek.

A grafikon egyértelmű mutatja, melyek azok az országrészek és társadalmi rétegek, amelyek, és akik még megvezethetők, manipulálhatók. A kormányzati szándék, az oktatásreformnak álcázott népbutítási próbálkozások az adatok ismeretében érthetők meg. Mint Madách Imre: Az ember tragédiája Athéni színében az egyének szabadok, ám ha a demagógok ellen érvelnek, ellentmondanak, annak komoly következményei lesznek. A Fidesz kormány is gondolkodásmentes, bólogató embermasszára vágyik.

Hazánk gondolkodó állampolgárai átlátnak a szitán, nem szeretik, ha hülyének nézik őket. Márpedig Rétvári Bence megnyilatkozása megint ebbe a kategóriába tartozik. Annak idején, amikor még folyósították a 13. havi nyugdíjat, az egy teljes plusz havi juttatás volt. Az államtitkár úr most azt próbálja bizonygatni, hogy regnálásuk hat éve alatti nyugdíjemelések meghaladják a valamikori 13. havi nyugdíj mértékét. Arról beszélt: a kormány korábban azt ígérte, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, ám végül hat év alatt 23,1 százalékos emelés volt, ami vásárlóérték szempontjából 9,5 százalékot jelent.

A kormány kommunikációja a szokásos: számadatokkal kábítják az információkat értelmezni akarókat. Olyan számok kerülnek közlésre, melyek bázis, vagy viszonyítási alapjai az állampolgárok számára ismeretlenek maradnak. De a számoktól függetlenül is hamar kiderül, bizony az államtitkár állítása egyszerűen blöff (vagy hazugság). Ha a nyugdíjemelés inflációkövető, akkor csak annyival emelkedik, amennyivel az infláció. Ebből egy Einstein kaliberű tudós sem képes kihozni egy 13. havi nyugdíjat. Sőt az emelés mínuszba is került, hiszen a kormány idén csak 0,9 százalékos növelést hajtott végre, miközben az uralmon lévők által is bevallottan, a pénz vásárlóerejének romlása ennél sokkal magasabb. Korrekciót novemberre ígérik, de hát addig is kiesik a törvény előírta, nyugdíjasokat jogosan megillető különbözet. Az Orbán kormány számtalan rendelete, törvénye kapcsán már annyiszor emlegetett megállapítás ismételhető: minden törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle.

Nem elég a Fidesz nyugdíjasokkal való packázása, egyre több párt ígér 13. havi nyugdíjat. A napokban Botka László, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje hozakodott elő ötletével…, aztán lezajlik a választás és a politika számára a nyugdíjasok újabb négy évre feledésbe merülnek.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.