A héten anyósomnál nyaraltunk a gyerekkel. Éppen érik a zöldborsó, van is náluk jó pár sor ültetve, úgyhogy fejtettünk is belőle bőven. Itthon aztán készült is belőle főzelék, leves, miegymás.
A főzeléket van aki habarással, van aki rántással készti. Én az utóbbival szoktam. Tudom, hogy sokaknak mumus a rántás, mert nehéz pontos receptet írni hozzá, és nem mindig sikerül úgy, ahogy szeretnénk. Most leírom, én hogyan készítem a borsófőzeléket rántással.
Hozzávaló csak a borsó, kis olaj, tejföl, 3 fakanál liszt, só, bors, paprika, majoranna. A frissen fejtett, megmosott borsónkat odatesszük főni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Amikor felfőtt, kis lángra vesszük, és fűszerezzük ízlés szerint. Néha megkóstoljuk, és amikor már majdnem teljesen megfőtt a borsó, akkor készítjük el a rántást.
A rántás: egy kis edénybe kevés olajhoz hozzáadunk 3 fakanál lisztet, hozzáadjuk a paprikát és kicsit megpirítjuk. Ezután jön bele egy kis doboz tejföl, és tulajdonképpen kész is. A borsó levéből átmerünk a rántáshoz 8-10 evőkanálnyit, csomómentesre keverjük. Ezt a lépést addig ismételjük, amíg elég híg nem lesz a rántás. Utána a főzelék alatt ismét maximumra csavarjuk a gázt, hozzákeverjük a rántást, összerottyantjuk, és kész is!
Feltétként készíthetünk hozzá sült kolbászt, virslit, tükörtojást, fasírtot, pörköltöt, vagy bármit, ami jól esik.
Urbin Andrea
Új hozzászólás