Muffin variációk

Gyümölcsös muffin

A muffinok népszerűségéhez, finomságuk mellett biztosan hozzájárul egyszerű és gyors készíthetőségük is. Számtalan íz világban, egészséges hozzávalókból is készíthetjük, amiket csupán össze kell keverni és muffin forma sütőben kisütni.

Önmagukban így is fogyaszthatjuk, de ünnepibbé is tehetjük, amennyiben rászánjuk az időt díszítésükre. Ha a tetejét vajas krémmel, tejszínhabbal, pudinggal, marcipánokkal vagy apró cukrokkal megszórjuk, máris az oly divatos amerikai cupcake süteményt kapjuk. Ami minél színesebb, annál jobb. Készítési technikájuk azonos. 

Alapvetően a szilárd és folyékony hozzávalókat külön keverjük el, és összeöntés után gyorsan elegyítsük. Nem kell túlkeverni a tésztáját, éppen csak annyi mozdulattal, hogy a teljes liszt átnedvesedjen. Maradhat kicsit darabos, és olyan sűrűségű, hogy kanállal befolyatható legyen a formába, annak háromnegyedéig. 180 fokos, előmelegített sütőben 15-20 percig süthetjük, tűpróbával ellenőrizve, hogy a belseje is kész-e.

 

Az adagokat 12 darabhoz ajánljuk.

Alap muffin: 10 dkg cukor, 2 tojás, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 dl tej, 0,75 dl olaj. Vaj a sütő kenéséhez.

 

Csokis gesztenyés

 Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaópor, 15 dkg vaj, 2 tojás, 0,5 dl tej, 15 dkg gesztenyepüré, csoki darabok, pár csepp rumaroma. Az olvasztott vajat habosra keverjük a cukrokkal, tojásokkal, rumaromával, gesztenyepürével és hozzádolgozzuk a tejet. Majd külön vegyítve a lisztet, sütőport, kakaót, és hozzáadagoljuk a másik masszához. Végezetül csokit a tetejére, és kisütjük.

Almás zabpelyhes

Hozzávalók: 25 dkg rozsliszt, 10 dkg barnacukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg zabpehely, 15 dkg vaj, 1 teáskanál sütőpor, 1 kávéskanál fahéj, 2 tojás, 2 alma.

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. A tojásokat a cukrokkal, olvasztott vajjal, fahéjjal habosra verjük. Másik edényben elvegyítjük a száraz hozzávalókat. Összevegyítve óvatosan, csomómentesre keverjük, beleforgatjuk az almákat. 20-25 perc alatt arany barnára sütjük.

Joghurtos gyümölcsös

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, két és fél dl joghurt, 2 tojás, 0,75 dl olaj, 1 citrom reszelt héja, kedvenc idény gyümölcseink (aszalva is), amikhez érdemes azonos ízű joghurtot használni.

Összekeverjük a tojásokat, cukrokat, joghurtot, citrom héját, olajat. Hozzáadjuk egy másik tálban vegyített lisztet, sütőport. Mikor összedolgoztuk, beletesszük a gyümölcsöket. Utóbbiakat úgy is közzétehetjük, hogy sütőformába tevéskor egy kevés massza, gyümölcs, ismét massza.

Vajkrém dekor

Hozzávalók: 1 vaj vagy margarinkocka, 20 dkg porcukor, esetleg kevés víz vagy tej hígításhoz, ételfesték. A lágy vajat szitált porcukorral habverővel elkeverjük. Minél tovább, annál jobb. Pár csepp ételfestéket belecsepegtetve keverjük még, majd hűtőben pihentetjük 10-15 percig. Rákenhetjük a kihűlt muffinokra, vagy habnyomóval spirálozzuk.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.