Menjünk a múltba!

Perselyek

Változékony időben rétegesen kell öltözködni. Ezt most is megtehetjük, ráadásul egy időutazás segítségével. Csupán annyit kell tennünk, hogy ellátogatunk Hajdúszoboszlóra a Bocskai István múzeumba.

Múzeumi kiállítás 1958 óta várja a látogatókat Hajdúszoboszlón. A gyűjtemény folyamatosan bővült, ezért 1980-ban átköltöztették mai helyére. A Bocskai István Múzeum épületei a történelmi városközpontban találhatók: kiállításainak a volt úri kaszinó, a katolikus kultúrotthon, egy hajdani polgármester lakóháza ad helyet.

A Szoboszló öröksége: föld – kard – víz című helytörténeti állandó kiállítás (Bocskai u. 12.) interaktív módon, tematikusan mutatja be a város múltját. Műtárgyak, korabeli dokumentumok segítségével követhetjük nyomon azt az utat, melyet az 1075-ben „Zobozlou Wasar”-ként megnevezett helység a hódoltság kori pusztuláson át a nemes hajdúvárosi rangig bejárt. Bocskai István alakja, a Szoboszlóra telepített lovashajdúknak 1606. szeptember 2-án, Kassán kiadott kiváltságlevele a kiállítás egyik csomópontja. A Bocskai-zászló nem csupán a múzeum jelképe, de nemzeti érték is. A kiállítótérben felpróbálhatjuk a kor jellegzetes ruháit.

Kézbe vehetjük az akkori fegyvereket is. Természetesen fotózkodhatunk is.

A látogatókat különösen érdekli a hévvíz feltárása, Pávai Vajna Ferenc geológus munkássága s a gyógyfürdő története.

A múzeumudvaron mezőgazdasági gépszín is várja a látogatókat, a paraszti gazdálkodás földművelő, teherhordó, közlekedési eszközeivel, ritkaságnak számít a Hoffher-körmöstraktor.

Térségben egyedülálló a Hajdúság népművészetét és Hajdúszoboszló népi iparművészetét együttesen bemutató kiállítás (Bocskai u. 21.). Díszes megformálású ünnepi tárgyak és a mindennapi élet, munka során formájukban kikristályosodott eszközök váltogatják egymást a vitrinekben. Itt található Fazekas Istvánnak, a nádudvari fekete kerámia mesterének az emlékkiállítása is, akárcsak Joseph Kádár népi kerámiagyűjteményének válogatott darabjai.

A Nemzetközi Modern Múzeum (Bocskai u. 14.) alapítója a szoboszlói kötődésű, de Párizsban élő Joseph Kádár festőművész. A több száz tételt számláló gyűjteményben a XX. század nagy klasszikusaitól, Pablo Picassótól, Braque-tól, Le Corbusier-től vagy a magyar származású Victor Vasarely, Nicolas Schöffer és Piérre Székely munkáiból is láthatunk ízelítőt. Itt találjuk Rácz György (1944-2008) képzőművész emlékkiállítását is, az udvaron pedig szoborpark várja látogatóinkat.

Ezután pörgessük meg ismét az idő rulettjét, és máris az 1970-es években találjuk magunkat.

A Múzeumi Galériában (Bocskai u. 11.)  a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás c.  kiállításban gyönyörködhetünk.

A retró rajongóinak igazi Kánaán. Régi játékok, háztartási eszközök, műszaki cikkek, mozgalmi kitüntetések, zászlók, régi sörös üdítős üvegek, címkék, cigarettás dobozok, reklámplakátok, rollerek, pedálos Moszkvics. Külön érdekessége a kiállításnak, hogy egyes retró játékokat, könyveket, a helyszínen meg lehet vásárolni.

Bocskai István Múzeum

Képek a kiállításról: http://www.diszpolgar.hu/retro-kiallitas

Nyitva tartás: április 1. – október 31.: hétfő kivételével naponta 10 – 18 óra;

november 1. – március 31.: hétfő kivételével naponta 10 – 16 óra.

Bocskai István Múzeum, 4200 Hajdúszoboszló, Bocskai u. 12.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.