Monacói siker Debrecenben: Az emlékárus

Jelenet az előadásból

A Freedom Közösségi Házban „lakó” és évek óta ott próbáló-dolgozó Debreceni Színjátszó Stúdió egy különlegesen szép, zenés, japán színművet ad elő június 3-án, pénteken 18 órától - ezúttal a VOKE Egyetértés Művelődési Központban (Debrecen, Faraktár u. 67.)

Az előadás 2021-ben Monacóban különdíjat érdemelt ki!

A mostani színházi bemutató producere Czingula János, az egykori vagány debreceni srác, aki később hollywoodi filmszínészként aratta az elismerést, majd sikeres amerikai vállalkozó lett. A Debrecenből külföldre költözött, de a szíve miatt hazajáró művész-vállalkozó tavaly látta a Monacóba készülő darabot zártkörű főpróbán, és akkor határozta el, megszervezteti, hogy nagyobb közönség is megismerhesse ezt a csodás történetet, nagyszerű előadást.

A rendező: dr. Pinczés István Jászai Mari- és Uchimura díjas művész, aki a japán kultúra magyarországi megismertetéséért a világon először érdemelte ki és kapta meg nem japán állampolgárként a japán császár elismerését: „A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje” kitüntetést.

A művet írta: Kato Micsio (1918–1953) író, drámaíró, műfordító, angol tanár. 1953 júliusában megalapította a Shiki Színház társulatát. Ugyanennek az év végén, közvetlenül Az emlékárus című drámája ősbemutatója előtt öngyilkosságot követett el.

A történet röviden:

Egy furcsa alak Tokió külvárosában feledésbe merült emlékek felidézését kínálja a járókelőknek. Az utcazenész a háború okozta depresszióból kívánja kirángatni kuncsaftjait. Fújja szaxofonját, tekeri a verklit és énekel hozzá, hogy elviselhetőbbé tegye életüket. Jószándékú kísérletére ügyet se vetnek.

Vak öregember botorkál az eresz alatt, hallgatja a kintornát, fülel a beszédfoszlányokra. Nem látja, csak érzi: a zenész így próbálja összeilleszteni a háború széttörte életek csorbult cserépdarabjait… Nyolcéves árva kislány virágot árul részegeknek. Emlékeket akar vásárolni ismeretlen apjáról és anyjáról, de mindhiába: túl korán veszítette el szüleit, hogy emlékezhessen rájuk…  Szimpatikus, nyíltszívű fiatal anya, aki most utcalányként keresi kenyerét, csodálkozik rá a hangszerre. Sóhajtozva emlegeti háborúban meghalt szaxofonos férjét, sírva beszél kislányáról, akit lebombázott házuk romjai alatt hiába keresett – és a csoda megtörténik vele! A szaxofon eljátssza kedvenc dalát, és a fiatal özvegy szívében szép emlékek ébrednek férjéről.

Fordulat, amikor megzavarodott gengszterek kiabálnak, hogy főnökük, Feketeálarcos Joe megütött valakit, mert az csalt a kártyán. A férfi meghalt, a rendőrség üldözi a bandavezért. Hirtelen felbukkan Feketeálarcos Joe, és pisztolyt nyomva a kintornás bordái közé kalapot és zakót cseréltet vele. Elveszi hangszerét is, majd ráparancsol, hogy énekeljen, ő maga pedig kétségbeesetten játszani kezd a szaxofonon. A veszély múltán elárulja: azért visel maszkot, hogy elrejtse felismerhetetlenségig roncsolt arcát. Háborús sérülése következtében emlékezőképességét és személyiségtudatát is elveszítette. A zenész rácsodálkozik, hogy a bandafőnök milyen virtuóz módon játszik szaxofonon! Egyre erősödik benne a gyanú, hogy Feketeálarcos Joe nem lehet más, mint az utcalány elveszettnek hitt férje és a virágáruslány ismeretlen édesapja – de mielőtt megbizonyosodhatna róla, zaj támad: a főnöknek futnia kell az életéért…

A színházi bemutatóra jegyek kaphatók: 1500, 2500, 3200 forintos áron.

Helyfoglalás és információ: emlekarus@gmail.com

Telefon: 20/242-3322

vagy: barnaattyla@gmail.com

Telefon: 20/442-1420

Jegyek a kezdés előtt a helyszínen is válthatók.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.