Mit? Miért? Hogyan? – HÉT VÉGI AJÁNLÓ

Hajdúsági Múzeum belül

A nagy bevásárló üzletekben már megjelentek a csoki tojások és nyulak, jelezve a húsvét közeledtét. A Hajdúsági Múzeum (Hajdúböszörmény) programkínálatában azonban az ünneppel kapcsolatban felmerülő számtalan kérdésre igyekeznek a szervezők választ adni, kiemelve a húsvét vallási eredetét és az évszázadok alatt kialakult néphagyományokat.

 Miért ünnepeljük a húsvétot? Hogyan kapcsolódik a húsvéti ünnepkörhöz a fehér bárány? Miért fontos a negyvenes szám? Mit tesznek a pászka kosárba? Miért látható sok húsvéti üdvözlőlapon nyúl? Hogyan díszíthetünk tojásokat az ünnepre készülődve? Ezeknek a kérdéseknek járhatnak utána a múzeum családi napján 2014. március 29. szombaton 10.00 – 16.00 között a látogatók.

A „Hamvazószerdától fehérvasárnapig” című időszaki kiállítás Kovács Zoltánné népi iparművész közel 270 hímes tojását mutatja be. A fürj-, tyúk-, kacsa-, liba- és strucctojásra berzseléssel, karcolással, viaszos írókázással, azsúrozással, maratással és kézi festéssel készült hímesek felsorakoztatják a gazdag erdélyi, Torontál megyei, dunántúli, salánki stb. motívumkincset. De láthatunk porcelán tányérok finom motívumai ihlette kézi festésű tojásokat is. Különleges fekete alapú, arany díszítésű, saját tervezésű tojásai pedig különleges színfoltjai a kiállításnak. Az ünnep egyházi vonatkozását különösen kiemelik Kovács Zoltánné csuhéból készült életképei.

Ebben a szép környezetben várja a múzeum szombati programjával a családokat és az ünnep hagyományai iránt érdeklődőket.

Programok:

10.00 Görög katolikus húsvéti hagyományok – Sási Péter esperes, parochus előadása és ételkóstoló

10.30 Húsvéti motívumok a képeslapokon - Molnár Pál magángyűjtő mutatja be gyűjteményét

11.00 Jónás – Kustár Gábor lelkipásztor és családjának bábelőadása

13.00 Kovács Zoltánné népi iparművész tojásdíszítő bemutatója

14.30  Játékos húsvéti vetélkedő gyermekek részére

10.00 - 16.00 között Húsvéti tesz-vesz műhely működik a múzeumban, ahol ki-ki készíthet húsvéti kosárkát, csibét, hímzett képeket és megismerkedhet a tojásdíszítés különböző technikáival. A szervezők kérik, hogy főtt tojást vagy kukót mindenki vigyen magával!

Ha tehetik, látogassanak el szombaton Hajdúböszörménybe, a Hajdúsági Múzeumba! Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt lelki feltöltődést, igazi kikapcsolódást ígér a program.

Kultúr A.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.