Mindennapi mérgeink

Vigyázat! Mérgező

Belegondol bárki abba, milyen veszélynek teheti ki magát, családtagjait, akik számára a lehető legnagyobb biztonságot szeretné nyújtani? Mindezt otthon. Mindössze azzal, hogy nem elég tudatosan vásárol, nem gondol bele, illetve nincs tisztában a talán reklámfelhívások nyomására, vagy megszokásból vásárolt termékek hatásaival, amivel aztán otthonaikban, nem túlzok, ha azt állítom: mérgezik családjukat. Mert bizony, komoly árat lehet fizetni a tájékozatlanságért is.

Sajnos sok esetben eszünkbe sem juthat, hogy a gyógyszerek mellékhatásain, kockázatain kívül bárminek lehetnek hasonló tulajdonságai, amikre persze nem figyelmeztetnek a gyártók.

Csak legyintünk legtöbb esetben, amikor olvasunk, hallunk egy-egy tájékoztató jellegű információt bármely médiumból. Esetleg rácsodálkozunk, aztán még sem változtatunk.

Túl sok a betegség manapság, amiket főleg felgyorsult életvitelünknek tulajdonítunk, és hogy kimegyünk a levegőre, azáltal is mindenféle ártó hatásnak vagyunk kitéve. Nagyszüleink korában nem volt ez így. Az átlagéletkoruk példaértékűnek is mondható, amire azt hajtogatjuk, hogy mi már nem élünk meg olyan szép kort. Pedig talán nem csak a nyugodtabb életformának köszönhetik. Az ő idejükben nem voltak vegyszeres hatású készítmények sem, és nem maszkkal, gumikesztyűvel takarítottak. Átvettük nyugatról a divatosnak számító, csodaszereknek titulált anyagokat, amik mindennapjaink megkönnyítését ígérik. Onnan kiszorulva ezek a termékek, nálunk még mindig hódítanak. A felvilágosultabb, nyugatinak nevezett országok pedig, környezetbarát termékeket, és gőztisztító gépeket használnak, amivel nemcsak saját egészségüket, környezetüket is óvják.

Pedig nem sok időt igényelne átgondolni háztartási teendőinket, illetve, hogy mire is lenne igazából szükségünk, vagy vásárlások alkalmával egyszerűen a polcokon található környezetbarát szereket kosarunkba tenni, amik nem feltétlenül drágábbak egy agyonreklámozott dologtól. Végül is, azt tartja a mondás, jó bornak nem kell cégér. Esetleg házi praktikák kipróbálása is hasznos lehet.

Egyre nagyobb szerepet próbálnak vállalni környezettudatosság szempontjából is a gyártók, amihez a fogyasztók azzal járulhatnak hozzá, hogy nemet mondanak a környezet-, és egészségszennyezésre, és inkább vegyszermentes termékeket visznek haza.

Igaz, vannak drágább termékek is, de hosszú távon azok még energiatakarékosak is, valamint, ha jobban elterjednek, árban is kedvezőbbek lesznek. Gondolok például a teflon- és alumínium bevonatú eszközökre. Kényelmesek, többnyire tapadásmentesek, de egyre több kutatás bizonyítja káros hatásaikat. Szemben az új divatú kerámia bevonattal, melyek még energiát is spórolhatnak, mivel gyorsabban készíthető el az étel, akár adalékanyagok nélkül is.

Ki tudja, mit jelent az a nagy, vastag fekete színnel ábrázolt „X” jelzés tisztítószereinken? Uniós szabályozásnak megfelelően cserélték le rá a régi hippós flakonokról ismert halálfejet. Tehát mérgező anyagokat takar! Saját érdekünkben érdemes kerülni őket, mert akár belélegezve, akár bőrön keresztül felszívódva évek alatt súlyos károsodásokat okozhatnak. Égési sérüléseket, légúti-, és bőrbetegségeket is okozhatnak, amit viszont fel is tüntetnek egyes termékeken.

Miben is árthatnak? Kitisztítjuk a sütőt, mikrót vegyszerrel, ami káros anyagai használatkor hő hatására belesülnek az ételbe, így a szervezetünkbe kerül. Hasonló a helyzet mosogatáskor használt, vagy wc tisztító esetében nem környezetbarát, és vízben lebomló termékek alkalmazásakor. A méreganyag megtapad a tányér felületén, amely a meleg étel hatására oldódhat, így szintén káros következményekkel járhat.

Gyermekeink védelme érdekében is maró hatással tisztítjuk a padlót, amin eleinte négykézláb közlekednek. Ezért nem tudjuk megóvni őket a fertőzésektől.

Veszélyes anyagok a háztartásban: mosószerek, vegyszerek, modern, mesterséges rovarirtók és illatosítók, festékek, lakkok, hígítók, PVC, műanyagtárgyak.

Szobanövények vásárlása előtt is érdemes tájékozódni, hiszen vannak növények, melyek bizony ártalmas anyagokat bocsáthatnak ki magukból zárt térben.

A méreganyagok vízben, levegőben, kozmetikai szerekben, táplálékainkban is jelen vannak, ezért érdemes odafigyelni mindennapi használati szereink összetételére is. Hiszen a napi rutin tisztálkodás megkezdésekor, fürdés, fogmosás, stb. el is kezdjük a nem kívánatos anyagok bejuttatását szervezetünkbe.

Érdemes kerülni többek között a következő összetevőket, amik „INCI”, vagy „Ingredients” felirat alatt találhatók: alumínium-, TEA-, DEA-, MEA-, PEG-, BPA-, BHT-, BHA-, kőolaj származékok (vazelin, mineral oil, paraben), EDTA, lauryl sulfate, CI…., dioxán, methyl-, propyl-, buthylparaben…

Még sorolhatnám, mi mindenre kellene tekintettel lennünk, hogy óvjuk magunkat, környezetünket.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.