Milyen a jó napszemüveg?

Nagy a választék

A napszemüveg nemcsak divatos kiegészítő kell, hogy legyen, hanem tavasztól kötelező viselet.

Kétségtelen, hogy ilyenkor bőrünk mellett szemünket is óvni kell a káros sugárzásoktól, mert bőrproblémák mellett számos szembetegséget is okozhatnak. Egy megfelelően, és nem elsősorban a keret alapján megválasztott szemüveg sok kellemetlenségtől megóvhat. A látható fény szűrése azért is fontos, mert a túl erős, vagy a túl gyenge fény nehezítheti a látást. Szakemberek szerint az UV sugárzás káros hatásai (UVA, UVB, UVC) összeadódhatnak, rövidtávon kötő- és szaruhártya gyulladást, hosszabb távon rosszindulatú elváltozásokat és hályogot is okozhatnak. Nem beszélve arról, hogy a szemkörnyéki bőr öregedésében is szerepet játszanak, és nem csak azért, mert hunyorgást válthatnak ki.

A napsugarak visszaverődése több felületről is ártó lehet, mint például víztükör, vagy akár a fehér hó. Ezért is fontos, hogy napszemüveggel védekezzünk, és amit hordunk, megfelelő védelmet biztosítson. De mire kell odafigyelni, hogy jól válasszunk. Ugyanis nem az árral egyenes arányban lehet csak jó minőséget találni, ha valóban óvni szeretnénk egészségünket. Mindenképpen a rajta található CE jelzésre (a Conformité Européenne rövidítése), ami garancia arra, hogy a szemüveget bevizsgálták, minőség szempontjából megfelel az európai szabványrendszernek, a rajta szereplő UV szűrési értéke egyezik a leírtakkal.  A jó szemüveg UV 400-as szűrővel rendelkezik. Így tudhatjuk biztonságban szemünk világát.

Azért nem árt még néhány dolgot szó szerint szem előtt tartani. Választásnál figyelembe kell venni, hogy milyen tevékenységhez használnánk. Például vízi sportokhoz, hegymászáshoz a polárszűrővel kombinált, nagyobb fényszűrőjűt ajánlják. Vezetéshez, sportoláshoz a kontrasztfokozó, látásélességet növelő sárga vagy barna színezésű lencsék előnyösebbek. Tévhit, hogy minél sötétebb egy lencse, annál jobban óv. A megfelelő UV szűrést bármilyen színben megoldhatják manapság. Azzal kell tisztában lenni, hogy bizonyos színek, például a piros, a kék átmenetileg hatással lehetnek a színérzékelésre. A méret is számít, hogy a lehető legkisebb mértékben korlátozza látóterünket, látásunkat. Egy apróbb lencse mögé könnyebben besüt a nap több irányból, így nem tud teljes védelmet nyújtani. Ezért érdemes minél nagyobb szemüveget választani, ami oldalról sem engedi be a fényt. A legtöbb optikában be tudják mérni szemüvegünk lencséjének szűrési értékének valódiságát, amennyiben bizonytalanok vagyunk benne. Ezt mindenképpen érdemes igénybe venni.

Megnyugtató hír, hogy pár napja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma által vizsgált 20 féle napszemüveg közül mindössze három nem felet meg a rájuk vonatkozó szabványok követelményének, és ezen a nyáron is országszerte tartanak ingyenes bevizsgálásokat, amikről a www.nfh.hu oldalon lehet tájékozódni.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.