Mesés szépség, nem is messze

Laxenburg madártávlatból

Eddig is tudtuk, hogy az uralkodók tudtak élni. Egész ország szolgálta kényelmüket, pompájukat. Szinte érthetetlen a sok, fölöslegesnek tűnő épület, szoba, berendezési tárgy, ám a regnáló koronás fők hatalmasságukat pazarló bőséggel, pompával is kívánták jelezni alattvalóiknak. Tanultuk, ismertük főúri életük körülményeit, mégis meghökkent a látvány egy-egy királyi lak meglátogatásakor.

Magyar földön egyetlen császári építmény, a gödöllői kastély számított a Habsburgok egyik pihenőhelyéül, míg uralkodásuk városának, Bécsnek környékén számtalan. Ezek egyike Laxenburgban található. Laxenburg Bécstől körülbelül 15 kilométerre, délre fekszik. A Habsburgok még főhercegi rangban kiszemelték e területet. A schönbrunni kastély közelségének köszönhetően Laxenburg már ebben az időben a család kedvelt tavaszi és nyári rezidenciájává vált. Komoly változásokat és fejlesztéseket a 18. és 19. század hozta. A kastélyparkot akkortájt bővítették, nyerte el jelenlegi arculatát. Mária Terézia császárnő és unokája, Ferenc császár a park területét 280 hektárra bővíttette.  Az új kastély és a Blauer Hof mellett szórakoztató célú épületek sokasága, misztikus barlangok, templomok, illetve egy, a középkort idéző tornateret alakítottak ki. A park a kertépítészet mintapéldája lett.

Laxenburg és a park legismertebb épülete a Franzensburg. 1798 és 1801 között építették, de 1835-ig folyamatosan bővítették. I. Ferenc császár egy középkori lovagvár utánzatát építtette a kastélytó közepén kialakított mesterséges szigetre. A ma múzeumként megtekinthető helyiségek felszereléseit Ausztria kincsesházaként is emlegetik. Rossznyelvek szerint a császár birodalmából összelopkodta a legértékesebb csempéket, mennyezetet, épületeket, képzőművészeti alkotásokat. A helyiek szerint az uralkodó erőszakos közbeszerzési eljárással jutott a páratlan szépségű és értékű tartozékokhoz.

Sissi császárné a pompás esküvőt követően itt töltötte mézesheteit Ferenc József császárral. Közismerten szívesen lovagolt ki a laxenburgi erdőkbe. A Laxenburg-kastélyban született Rudolf koronaherceg és lánytestvére, Gizella főhercegnő is.

A Laxenburg-kastélypark teljes egészében műemlékvédelem alatt áll, és Natura 2000 területté nyilvánították. A vonzó szabadidős létesítmények évente több mint egymillió vendégnek nyújtanak szórakozást. Panorámavasút halad el a látnivalók előtt, és a régió legnagyobb természetközeli játszótere vár arra, hogy felfedezzék a gyerekek. Legyen szó sportról (csónakkölcsönzés a 25 hektár méretű kastélytavon), kultúráról (idegenvezetés a Franzensburg Múzeumban, illetve a „Magas toronyban és a háztetők fölött”), vagy ínyenc gasztronómiai kínálatról, Laxenburgot a változatosság és a kellemes hangulat jellemzi. 

A park bejárása két euróba kerül. Franzesburg csodás termeinek, berendezéseinek megtekintése kilenc euróért lehetséges. A kastély óránként, csoportosan, idegenvezetéssel nézhető meg. Külföldiek, így a magyarok is, anyanyelvükön hallgathatják az ismertetőt. Egy lejátszó készüléket kapnak (nem kell érte külön fizetni.

Ha már a kiránduló Bécs környékén jár, érdemes a bécsi erdő más helyeit is felkeresni: Badent, a császárok fürdőhelyét; Seegrotte kétszintes tavas barlangját; Mayerlingben azt a kastélyt, ahol Rudolf trónörökös önkezével vetett véget életének; vagy a melki apátságot. Páratlan élményekkel gazdagodva térhet vissza.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.