Mesél a Bécsi erdő – no nem úgy

Laxenburgi kastély

Nem Ödön von Horváth háromrészes népszínjátékának méltatásának állok neki. Strauss is komponált keringőt hasonló címmel. Mégis, ez esetben a Bécsi erdő helyszínei és lakói meséltek történelemről, hétköznapokról.

A Bécsi erdő egy gyűrődéses középhegység Alsó-Ausztriában, amely az Alpok északkeleti határvidékét képezi. A 45 km hosszú és 20-30 km széles, sűrű erdővel borított terület Bécs környékének egyik kedvelt turisztikai központja.

Jártam Seegrotte tavas barlangjában, ahol a második világháború idején a németek a He 162-es (Heinkel) sugárhajtóműves vadászgépet gyártották, Mayerlingben (Rudolf trónörökös öngyilkosságának színhelyén), Laxenburgban (a Habsburgok nyári tartózkodási helyén), Badenben (a császárok fürdőhelyén) és a melki apátságban.

Három napot töltöttem e kies vidéken. Ennyi idő elegendőnek bizonyult, hogy ausztrosokkot kapjak. Jobb érzésű magyar állampolgárt sokkolja a Magyarország és Ausztria közötti különbség. Jó, lehet lemaradásunkat történelmi okokkal magyarázni (török hódoltság, Mária Terézia-féle kettős vám, a második világháború pusztításai), ám a rendszeretethez, a tisztasághoz nem kell pénz, gép, technika. Hazánk egyre inkább elszemetesedik (a magyarok mentalitásáról nem is szólva). Moldova György már 1995-ben, Magyarország szennybemenetele c. riportkötetében lehangoló helyzetről számolt be. Azóta csak balkánosodik az ország.

Magyar fizetésekhez képest Ausztria általában drága ország. Még a zsemle is magyar pénzben negyven forint, egy kávé négyszáz, doboz sör hétszáz, kóla egy ezres. Egy osztrák megfontoltan vásárol. Bevásárló kosarában csak a legszükségesebbek lapulnak. Meglepően kevés élelmiszert vásárolnak. Talán ezért is, túlsúlyos osztrákot alig láttam.

Mindenért fizetni kell: parkolóban, mellékhelyiségben, stb., s így van rendjén. A bevétel az üzemeltetőké, az államé, abból sáfárkodhatnak. Aki akar valamit, megfizeti. Az állam vállalkozásbarát, munkahelyeket biztosít, a munkavállalót jól megfizeti. A jól kereső házat épít, tart karban. Lerongyolódott hajlékot nem lehetett látni. A keresetből telik kocsira. Már kisebb településeken is működnek elektromos autó töltőhelyek. Nem kéregetnek az utcán, nincsenek hajléktalanok.

Seegrotte tavas barlangjában a második világháborús földalatti repülőgyár kiállított darabjait figyelgetve, valamint az e helyet is tömegével látogató, három-négy feleséggel, seregnyi gyerekkel, osztrák rendszámú mikrobuszokkal érkező (ebből következően valószínűleg osztrák állampolgárságot elnyerő) arabok látványa között hirtelen összefüggés sejlett fel bennem. A német migránsbarát politika a második világháború fasiszta szörnytetteire vezethető vissza. A németekben a mai napig komoly lelkiismeretfurdalás tárgya a zsidók, cigányok és más nációk egyedeinek fizikai megsemmisítése. Mintha a mai napig bizonygatni szeretnék, a jelenlegi német nyelvterületen élők elítélik a rasszizmust, a felsőbbrendűséget. Minden módon bizonyítani akarják emberbaráti mivoltukat.

Megér egy komolyabb kutatást Rudolf trónörökös öngyilkossága is. Mayerlingben szerelmével, Vetsera Máriával együtt fordult maga ellen. A halálának számtalan részlete nem tisztázott, ugyanis az ügyben nem indult nyomozás. A mai napig tartja magát az a vélekedés, miszerint a trónörökös nem öngyilkos lett, hanem egy részeg verekedés áldozata. Mások szerint politikai merénylet végzett vele.

A császári udvar Vetsera Mária halálát és annak körülményeit még jobban igyekezett eltussolni. Holttestéhez seprűnyelet erősítettek, és úgy vitték ki a mayerlingi kastélyból, mintha egy beteg, de élő embert kéne támogatni. A közeli Heiligenkreuzban a legnagyobb titokban temették el, még az anyja sem lehetett jelen. Mind a mai napig tisztázatlan, hogy a nőt a trónörökös lőtte-e agyon, vagy mindkettőjüket valaki más gyilkolta-e meg. 

A mayerlingi kastélyt – ahol a tragédia történt – Ferenc József lebontatta, helyén a bűnbánó karmeliták kolostorát építették fel, amely ma is látható.

A történetet tovább bonyolítja, hogy a karmeliták körében is több rejtélyes haláleset történt. Mintha a hely elátkozott lett volna.

Amúgy a Bécsi erdő szépségeihez kevés a szó, el kell menni, fel kell keresni e helyeket. Életre szóló élményt nyújtanak.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.