Meghalt Magyari Vilmos költő, újságíró

Jobb oldalon Magyari Vilmos

Nyolcvankét évesen május 15-én elhunyt Magyari Vilmos Aranytollas debreceni újságíró, szerkesztő, költő. Halála előtt egy hónappal került kórházba, ahonnan – túlságosan előre haladott betegsége miatt - már nem távozhatott haza.

E sorok írója évtizednél hosszabb időn át volt kollégája „Vili bácsinak”, s nyilván sokat is köszönhet neki, mint egykori tapasztalt kollégának, lelkiismeretes szerkesztőnek. Inkább volt ő újságíró és szerkesztő, mint költő. A lírája szellemi tevékenységének inkább ritka hordaléka volt, a szövegtermelés patakja néha gyöngyöket is sodort magával, ezek a gyöngyök voltak a versek.

Negyedszázada annak, hogy a Hajdú-bihari Naplónál dolgozó újságírók gondoltak egyet, s kiadtak – Csontos János szorgalmazására – egy antológiát, ebben a szépírással is foglalkozó zsurnaliszták versei, elbeszélései kaptak helyet. A kötet a Csokonai Kiadó adta közre, a szerkesztő Székelyhidi Ágoston volt, a lektor Simon Zoltán. A kilenc szerző közül immár hárman az égi szerkesztőségben tevékenykednek: Szalai Csaba, Hornyák András és Magyari Vilmos. Vilinek 11 költeménye kapott helyet ebben a válogatásban.

2002-ben arról számolt be a fáma, hogy a Szellemi Szabadlegények tagjaként bemutatta válogatott verseinek kötetét. Régen nyugdíjas volt már akkor. A csend forradalma című kötete régi és új verseinek válogatása. Címlapján és a hátoldalon két debreceni alkotó, Szilágyi Imre grafikusművész linómetszete és Móré Mihály rajza foglalja keretbe a csendes alázat hangján megszólaló költő verseit, aki a létezés törvényei és kudarcai, az élet és halál értelme fölött töpreng. Verseiben „tükörbe néz a bánat” és „naponta lázít a jelen”. Reményt, vigaszt keres, az önmegvalósítás lehetőségét, miközben igyekszik megragadni a múló pillanatot, tud örülni a természet ébredésének, az ég apró madarainak. A kezdet és a vég között elmúló időt egy mélyen érző és gondolkodó ember éli meg verseiben.

Magyari Vilmos temetéséről később intézkednek. Mi a diszpolgar.hu-n bővebben is megemlékezünk majd, felidézve pályájának állomásait, főbb mozzanatait, itt egy versét közöljük, hogy legyen fogalmunk arról, miként is érezte magát a világban, mit gondolt életről, halálról. A Francois Villon ihlette hang és forma remek „adaptációja” a Történelem című vers, s különösen is aktuális most ennek utolsó két sora: „,Aki a halált ragadná nyakon, / Olyan hóhért még senki sem talált”.

Képünkön Magyari Vilmos (jobbról) átveszi az „Aranytoll” kitüntetést Szepesi Györgytől.

 

Magyari Vilmos: Történelem

Kezdetben volt, hogy hittem az Istent,

Őszintén és szelíd félelemmel.

Szorított rá az iskola, család,

nem törődve a történelemmel.

   Nap mint nap becsap, zsarol, megaláz,

   kiforgat sarkaimból a világ.

 

Később Isten nélkül kellett hinnem,

Elvárták tőlem konok honatyák.

És fel sem fogták, hogy erőltetnek

egy középkori kategóriát.

    Nap mint nap becsap, zsarol, megaláz,

     kiforgat sarkaimból a világ.

 

Manapság hit nélkül kéne hinni,

Ez a korszerű és bölcs praktika.

Ez a feltétel, hogy szabad élni,

a legvégső fából vaskarika.

     Nap mint nap becsap, zsarol, megaláz,

     kiforgat sarkaimból a világ.

 

Számon kérhetik tőlem honatyák,

Hit nélkül élek réges-régen.

Nem volt szerencsém, ennyi az egész,

biztos, hogy nem vagyok én sem vétlen.

      Nap mint nap becsap, zsarol, megaláz,

    kiforgat sarkaimból a világ.

 

Ajánlás:

Ne higgy, ne higgy a törleszkedőknek,

Nincs ember, aki a vesékbe lát.

Aki a halált ragadná nyakon,

olyan hóhért még senki sem talált.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.