Maszáj furcsaságok

Néhány maszáj

Az egyetem környékén gyakran feltűnnek afrikai atléták. Könnyedén, gazellaszökellésekkel ropják a távot. Erőlködés nélkül futnak, nem, mint honfitársaink, kiknek arcára hamar kiül a gyötrelem.

A fekete földrész legsportosabb nációja a maszáj. A főleg Kenyában élő népcsoport jellemzője az atlétikus alkat, a kicsattanó egészség. Vallják: a rendszeres gyaloglás, futás tartja távol a betegségeket.

A messze élők életvitele természetesen eltér a miénktől, a maszájok meg különösen furcsa szokásokat tartanak. A főleg marhatenyésztéssel foglalkozó nép férfiai büszke harcosok, nemcsak a legelőket védik, hanem korábban a szomszédos törzsek ellen rablóhadjáratokat is vezettek. Úgy hiszik, hogy Ngai isten adta a maszájoknak a marhákat, ezért jogukban áll azokat más törzsektől elrabolni. A harcosok katonai fegyelemben, szüleiktől, családjaiktól távol, külön faluban élnek.

Másik furcsaságuk is a marhákhoz kapcsolódik. A legyek a barátaik. Ahol teheneket tartanak, ott légy is akad bőven. A marhák a maszájok barátai. Úgy tartják, a legyek pedig a marhák barátai, így a barát barátjának agyon csapása főben járó bűn.

Európai embert a hányinger kerülgetné, ha kedvenc táplálékukkal vendégelnék meg. Marhavért egy liter tejjel kevernek össze, azt isszák. Bár, ha belegondolunk, hogy egy disznóölés alkalmával a böllér első dolga a megszúrt állat vérének lavórba csurgatása, amelyből a gazdasszony hagymás vért készít, amit az áldozat körül szorgoskodók jóízűen megesznek, akkor a maszáj ital már nem is annyira émelyítő.

Ékszerek gyanánt kifúrt füleikbe nagy rézkarikákat aggatnak. Hajukat is nőni hagyják. A kunyhók építése a lányok, asszonyok feladata. Az építményeket tüskekerítéssel veszik körül, nehogy az oroszlánok megtámadják a törzset és állataikat. A nők alacsonyabb rendűeknek számítanak. Amikor a lányok, egy szertartáson átesve, felnőtt nővé válnak, férjhez adják őket. Ettől fogva viselhetik fülükben, nyakukban, karjaikon és lábaikon a fémspirálokat. Ha egy nőnek nem születik fiú gyermeke, öreg korára koldulásra kényszerítik, nem birtokolhat semmit, és senki nem lesz, aki törődne vele.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.