Majonézes zöldségsaláta

Majonézes zöldségsaláta

A téli, vitaminínséges időben minden zöldséget, gyümölcsöt érdemes megbecsülni. A zöldségek tele vitaminokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal. Az ünnepek után történő fokozott zöldség-, gyümölcsfogyasztás fogyókúraként is remekül teljesít. Nem muszáj a patikákba rohanni, hogy a méregdrága vitaminokat beszerezzük, azok a zöldségekben gazdagon, természetes állapotukban megtalálhatók. A téli borongós, depressziós időben rendszeres fogyasztásuk elűzi a rosszkedvet, de a náthát is. Papírzsebkendőt is csak azért érdemes magunknál tartani, hátha valakit ki kell vele segíteni.

A majonézes zöldségsaláta akár mindent bele salátaként is említhető, ugyanis a készítmény minden fajta zölddel kutyulva, remek vitaminbomba.

Hozzávalók négy személyre:

4 vastag sárgarépa

2 fehérrépa (petrezselyem)

Kevés petrezselyemlevél

1 nagyobb karalábé

1 zeller

2 fej hagyma

2 nagyobb főtt krumpli

1 marék kelbimbó

1 szál virsli

Néhány szelet paprikás szalámi

1 nagy pohár tejföl

1 kis pohár kefir

Kis tubusos majonéz

Kevés só

A zöldségeket megpucoljuk. Lereszeljük. A krumplit megfőzzük, majd hámozzuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát is megpucoljuk, apróra vágjuk. Virsli és a paprikás szalámi ugyanúgy aprózva kerül a zöldségekre. Kevés sóval meghintjük, és az addig lereszelteket, felaprózottakat összekeverjük. A tejfölt, kefirt és majonézt összedolgozzuk, ráöntjük a salátára és összevegyítjük. Díszítésképpen kelbimbót, morzsolt petrezselyemlevelet, apró kockájú paprikás szalámit szórhatunk.

Egyszer gyömbérrel is próbálkoztam. A mértéket elvétettem (éppen akkor olvastam rák elleni hatékonyságáról. Gondoltam, jobb megelőzni a bajt), ezért annyira csípett, mintha egy marék erős paprikát aprítottam volna bele. Módjával adagolva kellemessé teszi a saláta ízét.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.