Korrupció magyar módra

A híres doboz

A Transparency International (TI) Korrupció Érzékelési Indexe (CPI) alapján rangsorolt, a világ országainak kétharmada erős korrupciós fertőzöttséget mutat, Magyarország az európai mezőny alsó harmadában szerepel. 2012-ben a 46., tavaly az 54. helyre sorolták az országot. A vizsgált 183 ország közül a sor végére kerültek a legkorruptabb nemzetek: Afganisztán, Észak-Korea, Szomália. Megállapítható, hogy Magyarország egy év alatt kilenc helyet rontott, azaz korruptabb országgá váltunk.

Korrupciós története – sajnos – szinte mindenkinek van. Többnyire vesztesei, szenvedői az eseteknek. Egyik biztonsági őr ismerősöm keserűen panaszolta: milliárdos értékeket tároló raktárt őriznek 600 Ft/óra bruttóért. Ha becsületesen adózna, a járulékok megfizetése után mínuszba kerülne. Kénytelen trükközni. Ráadásul a hozzá eljutott információk hallatán még a bicska is kinyílt zsebében. Ő a fővállalkozó alvállalkozója alvállalkozójának az alkalmazottja. A fővállalkozó a megbízótól 2000 Ft-ot vesz át minden biztonsági őr egy órai munkájáért. A vállalkozók – munka nélkül – jutnak 1400 Ft-hoz, az ismerős kapja a maradékot, ami az éhenhaláshoz is kevés.

A közpénzek lenyúlásának Magyarországon kialakult gyakorlata van. Vállalkozások sora csak azért alakul, hogy pályázati pénzeket nyerjenek, vagy közbeszerzésiekhez jussanak. Az elvégzendő munkát alvállalkozóknak passzolják tovább. Könnyen megeshet, hogy a megbízott cég megint csak azért épült be a korrupciós láncba, mert könnyű milliókat szerezhet. Azoknak, akik a munkát elvégzik, csak morzsák jutnak. Emlékeznek a 2-es villamosvonal építésének kálváriájára, amikor alvállalkozók azért szüntették be a munkát, mert nem fizették ki őket? A munkára, bérre szánt pénz szőrén-szálán eltűnt. Nem véletlenül sikeredett drágára a beruházás, került a tervezett duplájába.

Általános vélekedés szerint a korrupció harminc-ötven százalékkal drágítja a kivitelezéseket. Ha az elcsordogáló pénzeket arra költenék, amire szánták, mennyivel előrébb járnánk! - de ez egyelőre csak bárgyú óhaj.

A korrupció nemcsak a pénzek elosztásánál érhető tetten. Jelen van a pályázatok, közbeszerzések elbírálásánál, de akár egy színházigazgató megválasztásánál is. A korrupció áthatja életünket. Többségünknek és az államnak csak kára származik belőle.

A korrupció felderítése nehéz. Csak tettenérés esetén bizonyítható annak megtörténte. Az ügyes pénzlenyúlók „lepapírozzák” machinációikat, vagyis az iratokon minden szabályosan, rendben történt, az ellenőrzések nem találnak benne hibát. Gondoljanak bele! Hány és hány szabályosnak tűnő elszámolásról derülhetne ki, hogy korrupt tevékenységet takar? Ha napvilágra kerülne minden ilyen ügylet, vajon hányadik helyet foglalnánk el a Transparency International listáján? Megelőznénk például Észak-Koreát?

A napokban hallottam egy hajdú-bihari cégről, amely komoly pénzeket „kaszált” – persze nem szabályos módon. Eszközbeszerzésre sikeresen pályáztak. Vissza nem térítendő támogatást kaptak. Megvették a gépeket, amelyeket kicsomagolatlanul, raktárukba betárolták. Elkészítették pénzügyi beszámolójukat, majd benyújtották az illetékesnek. A papírok alapján a pályáztató mindent rendben talált, és lezárta a pályázatot. Erre az értesítésre várt a cég. A raktáron porosodó gépeket azonnal meghirdették, és busás haszonnal túladtak rajtuk.

Egy másik cégnek szerencséje is volt. Számítógépek beszerzésére pályáztak. Két minisztérium is hirdetett alkalmat. Úgy gondolták, ha mindkét helyen nyernek, az egyik nyeremény gépparkot eladják. Mindkét helyen igyekeztek a döntést „megzsírozni”. Ezek után nem meglepő módon nyertek. Az egyik pályázati pénzből vásárolt komputereket valóban eladták. Közben megszűnt egy minisztérium (a 2010-es parlamenti választások után), és az átszervezés zűrzavarában megfeledkeztek a nyertesről. Ez a cég hasznot húzott a számítógépek eladásából, valamint csak fél pályázati összeget fizetett vissza. Természetesen a cég a tartozását nem igyekezett jelezni.

A korrupció visszaszorítása érdekében hozott intézkedések, tiltások, szankciók hatástalanok. Mérséklése, megszüntetése csak közös akarattal történhet.

                                                                                                 Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.