Kézilabda: megtört az átok

Lotte Grigel visszatérése volt a kulcs

Hetedik bajnokiján az utóbbi esztendők egyik legnagyobb mumusához látogatott a DVSC-SCHAEFFLER női kézilabdacsapat. Nem indult jól a csörte, ám a felejthető első félidei produktum után alaposan megemberelte magát a gárda, és a visszatérő Lotte Grigel vezérletével végül magabiztosan gyűjtötte be a létfontosságú két pontot.

2014. október 26-án nyert utoljára a DVSC az MTK Budapest vendégeként, az azóta eltelt három évad viszont jobbára sima vereségeket tartogatott kedvenceink számára. Legutóbb májusban, a záró körben jött a csúnya pofon Vlagyimir Golovin tanítványaitól. Volt tehát mit törleszteni az élvonal „legdebrecenibb” csapatával szemben.

Nem kezdődött jól a találkozó, hiszen Karnik Szabina triplájával megléptek a hazaiak (3-1), s hiába értük utol őket viszonylag gyorsan, a félidő egészében sok hiba és akadozó támadások jellemezték a debreceniek játékát. Kis túlzással csak Kovács Anna hibátlan hetesmérlege említhető meg egyértelmű pozitívumként, hiszen a játék legtöbb szegmensében erősen elmaradtak a lányok a reálisan elvárható szinttől. Ennek tükrében nem volt meglepetés, hogy a gólvonalon Lajtos Nórával felálló kék-fehérek a félidő egészében vezettek, hol egy, hol két találattal. Szünet előtt a kétgólos fórért támadhattak, szerencsénkre nem jártak sikerrel, így minimális hátrányban vonulhatott pihenőre a cívisvárosi hölgykoszorú (13-12).

A szünetbeli instrukciók értő fülekre találhattak, mert bár a folytatásban Varsányi egyenlítő találata után még többször is hazai előnyt mutatott az eredményjelző, tíz perc elteltével átvette a vezetést a DVSC, és bizony onnantól már nem volt megállás. Mindebben elévülhetetlen érdemeket szerzett Triffa Ágnes, aki több fontos lövést is hárított kulcspillanatokban. Lotte Grigel pedig megmutatta, miért is számít nélkülözhetetlen mozgatórugónak a debreceni fogaskerekek között. Ötletesen és agilisan játszott, magabiztosan értékesített büntetőit remek betörésgóllal és egy szemfüles labdaszerzéssel toldotta meg. A gólok sorában Jeca Despotovic sem akart lemaradni, és befejezéseibe ugyan becsúszott egy-egy bosszantóbb hiba, játékát és erőfeszítéseit látva egészen nyugodtan kijelenthető, jó úton halad ahhoz, hogy újra régi formájában pompázzon.

Mindezek fényében a hajrára fordulva már magabiztos volt a debreceni előny, Bordás Réka az ötvenedik percben egy okosan felépített akció végén bombázott a hazai kapuba, beállítva a találkozó legnagyobb, négygólos különbségét. Hátradőlni természetesen ennek tudatában sem lehetett, annak ellenére sem, hogy az MTK a percek múlásával egyre hitehagyottabbá és erőtlenebbé vált. Golovin mester ugyan próbálta felrázni övéit, akik mínusz hat találatról közelebb is jöttek hárommal, az utolsó öt percben már csak a fővárosi háló zörgött, a találkozót Jeca Despotovic hanyag pattintása zárta. 28-22-re nyert a DVSC, s megszerezte harmadik győzelmét a bajnokságban.

A haloványabb első játékrészt már egy sokkal vállalhatóbb második félóra követte, melyben megvoltak a csapat vezérei. Ez mindenképp biztató a jövőre nézve, ugyanakkor hiba lenne nem megjegyezni, hogy csapatszinten lényegesen komplexebb, összeszedettebb, és ami a legfontosabb, hatvan percen át tartó jó teljesítmény szükségeltetik ahhoz, hogy elérjük főbb céljainkat.

Ami a vendéglátókat illeti, az egykori debreceni közönség kedvenc Karnik Szabina csapata legeredményesebbje volt a maga hat góljával. Rajta kívül jár a dicséret az ötöt jegyző Termány Ritának, valamint az ifjúsági világbajnokságról sérülése miatt lemaradó Stranigg Zsófiának is, aki négy ízben volt eredményes.

MTK BUDAPEST–DVSC SCHAEFFLER 22-28 (13-12)

Elektromos Csarnok, játékvezetők: B. Pech, Vágvölgyi

MTK BUDAPEST: Fritz, Győri, Lajtos (kapusok), Bánfai 2, Dakos 1, Erdélyi, Horváth N.,Karnik 6, Kovács G., Mihálffy 2, Nonn, Slakta, Stranigg 4, Termány 5,Tóth E. 2. Edző: Golovin Vlagyimir.

DVSC: Oguntoye, Szabó D., Triffa (kapusok), Arany, Bordás 2, Borgyos, Bulath 1, Despotovic 6, Grigel 6, Kovács A. 6, Szabó P., Tóvizi, Vantara-Kelemen 3, Varsányi 4, Zamfirescu. Edző: Pal Oldrup Jensen.

Pal Oldrup Jensen csapata legközelebb a Mosonmagyaróvár ellen lép pályára november 2-án, hazai környezetben.

Tóth Sándor

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.