Kalmopyrin Joe

"Mindenre jó"

Kalmopyrin bácsi már túl van a hetedik ikszen. Élemedett kora ellenére virgonc és gyors észjárású. Azt mondja, mindez a Kalmopyrintől van.

Tömve a patika. Állítólag az országban már tetőzött az influenza, megfázásos tünetekkel tíz százalékkal kevesebben fordultak orvoshoz, e tény azonban vajmi kevésbé látszik a gyógyszertár forgalmán. A betegek vagy küldötteik türelmesen várják sorukat. Halkan beszélgetnek, melybe rendszeresen belekontrázik egy-egy prüszkölés vagy komolyabb köhögésroham. Nem is feltűnő, hiszen az ácsorgók mindegyike valamilyen kapcsolatban áll betegséggel, és éppen a kiváltandó, megvásárolandó piruláktól várják a jobbulást. Természetesen nyavalyákról, orvosokról, gyógymódokról cserélnek eszmét. Mindenki esküszik valamilyen tuti gyógymódra (néhány férfi kalapkúrára szavaz), de akkor mit keresnek itt? Szó esik a lottóötösről, hogy az istennek sem akarják kihúzni azokat a számokat, amelyekkel végre elvihetik a három milliárdot. A hosszú nyeretlenségi sorozat kapcsán többen fennhangon állami susmust emlegetnek.

Józsi bácsi, alias, Joe, a kelleténél hangosabban heherészve viccet mesél. Haverja oldalát bökdösve fröcsögi:

- Két fátyol találkozik. Az egyik megkérdezi: te fátyol? Mire a másik: nem, retyketek.

Meg se várva a poén hatását, Overdose módra felnyerít. A környéken ácsorgó nénikék szemrehányóan pisszegnek az öregre, ám őt a legkevésbé zavarja, mert a lényeget még kétszer elismétli. A harmadik újrázást sorra kerülése okán megússza a várakozó tömeg.

A gyógyszerésznő jó ismerőként üdvözli. Udvariasan kérdezi:

- Mit tetszik kérni, Józsi bácsi?

Újra nyerít az öreg:

- Ha én azt megmondhatnám! – azzal sokat sejtetően kacsint a középkorú hölgyre.

Pír kúszik a fehérköpenyes arcára, de azért nem adós a válasszal:

- A vén kecske akarja nyalni a sót?

- Naná! – bólogat hevesen, majd hirtelen konyuló kedvvel teszi hozzá: – De legutóbb is már csak a parajdi sóbányában nyalogathattam a falat.

A gyógyszerésznő arcán halvány mosoly suhan át, aztán az öreg jövetele céljára tereli a szót.

- Kedveském, Kalmopyrint kérek.

- De Józsi bácsi! A héten már a hetedik levéllel viszi – fakad ki a gyógyszerárus. – Mire kell magának?

- Mindenre, szívem csücske, mert mindenre jó. Ettől múlt el az isiászom, a lumbágóm, az ízületi fájdalmaim, a fogam sajgása…

- Egyáltalán van olyan, ami nem fáj neked? – szól oda a haver a sorból.

- Ha egy vén trottyosnak nem fáj valamije, akkor már komoly baj van. Olyankor azt hiszem, hogy meghaltam – a poént újabb heherészésbe csomagolva küldi cimborájának.

- Tisztelt patikusnő! – fordul a haver az alkalmazotthoz. – Joe azért kér mindig Kalmopyrint, mert annak idején beleszeretett egy sánta nőbe. Esténként a kocsmában mindig azzal dicsekedett, hogyan feküdt a Kalmo Pirin.

Ez a csattanó ül. A közönség eget rengető röhögéssel honorálja a jól sikerült történetvéget. Egyedül az öreg húzza kissé össze magát. Csak úgy magának motyogja:

- Pedig rejtvényfejtésre is jó.

- A Piri vagy a Pyrin? – évődik vele a patikárius.

- Az utóbbi – elunva az élcelődést, türelmetlenkedik. – Na, adja már a gyógyszert!

Hamar kapja. Elvisel még egy figyelmeztetést:

- Óvatosan Józsi bácsi, mert a túlzott gyógyszerfogyasztásnak beláthatatlan következményei lehetnek!

- Jó, akkor majd adok a kaktuszaimnak is – morog, most már rosszkedvűen, s minden igyekezettel a minél hamarabbi távozásra koncentrál. Haverja mellet is köszönés nélkül sunnyog el. Útját halk kuncogás kíséri, majd a következő pillanatban, talán a kelleténél is hangosabban csapódik a bejárati ajtó.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.