Jutalékos ellenőrök – büntetett parkolók

Vagy ott van a "mikulás csomag", vagy nincs

Sok esetben bosszúságot, vitát, pereskedést, végül az érzett igazságtalanság miatt elkeseredést okozhat a debreceni a közterületi parkolás. Sokakat érintett probléma: hogy nem találtak csomagot az autójukon, csak néhány hét múlva az emelkedett bírságról kaptak csekket. Nincs valami mód, vagy kezdeményezés ennek elkerülésére? Csohány Andrea, a DKV Zrt. közlekedési előadója válaszolta meg kérdéseinket.

- Társaságunk parkoló ellenőrei a fizető várakozóhelyen parkoló autókat mindig a jogszabályoknak megfelelően ellenőrzik, és adott esetben bírságolják. Határozottan elutasítjuk azokat az állításokat, amelyek azt feltételezik, hogy az úgynevezett „Mikuláscsomag” kihelyezése nélkül, csak a magasabb pótdíjazási összegről szóló értesítést küldi ki a DKV Zrt. Ilyen eset nem történik, és nem is történhet meg, hiszen az ellenőrzéskor használt elektronikus, online rendszer a rendszám lekérdezésekor azonnal jelzi, hogy van e parkolási díj fizetve az adott gépjárműre, vagy sem, ezt a tényt a rendszer rögzíti. Amennyiben nem történt díjfizetés, úgy közvetlenül erről a felületről kerül kinyomtatásra
a fizetési felszólítás, valamint munkatársaink kiállítják a sárga csekket. Ez a két dokumentum azonos sorszámmal van ellátva. A csomag kihelyezésének tényét is fényképpel dokumentálják az ellenőreink.

- Sok összefogás alakult, hogy megtámadják egyes bírságok hitelességét. Van esély pert nyerni, volt már rá példa?

- Mind az ellenőrzés, mind pedig a bírságolás jogszerűen történik, visszaélésre ellenőreinknek nincs lehetőségük. A DKV Zrt. jogszerűség miatt még sosem vesztett parkolási pert.

- A mindenkit foglalkoztató kérdés: kapnak jutalékot a bírságot kihelyezők? Ők is hivatalos személynek számítanak, mint a közterület felügyelők?

- Ellenőreink jutalékos rendszerben dolgoznak, de velük szemben bevételi elvárás nincs. Napi  munkájukat előre meghatározott vezénylés alapján végzik, és nem számítanak hivatalos személynek.

- Többen jelezték, hogy bizonyos időpontokra, pl. iskola kezdésekor, befejezésekor, mintha több parkolóőrt látnának, és abban a pár percben büntetnek, amikor a szülők belépnek az intézménybe. Mi erről a véleménye?

- Debrecenben a fizetővárakozó helyeken történő parkolásért reggel 8 órától kell díjat fizetni.
Így az ön által említett iskolakezdéskor ellenőreinknek a hatályos parkolási rendelet értelmében nem áll módjában parkolási díjat kiszabni. A parkolási díj fizetése, az önkormányzati rendelet és a Közúti közlekedésről szóló törvény értelmében a fizető várakozóhelyen történő parkoláskor mindenkire nézve egységesen kötelező, függetlenül attól, hogy milyen céllal és mennyi ideig áll meg.

- A rokkant kártya használata is több kérdést fölvet. A kártya csak a birtokosa jelenlétében használható. Mi a teendő abban az esetben, ha a kártyatulajdonost viszik pályaudvarra, aki elutazik, és visszaérve az autóhoz, várják a parkoló őrök, igazoltatásához?

- Ilyen eset nem fordulhat elő, hiszen a DKV Zrt. alkalmazásában álló parkoló ellenőrök nem hivatalos személyek, ezért igazoltatási jogkörrel nem rendelkeznek. Igazoltatásra csak a közterület felügyelőknek, valamint a rendőröknek van joguk.

Dancsó Bettina

Szerkesztői megjegyzés: A téma még folytatható lenne, hiszen újabb és újabb kérdések vetődnek fel. Csak egy-kettő: Hogyan lehet egy ablaktörlő lapát alá dugott értesítést kézbesítettnek tekinteni? Ki a felelős, ha egy vicces gyerek leveszi a szélvédőről? Megválaszolatlan kérdés az is, hogy milyen jogon nyúl egy autós ablaktörlőjéhez egy parkoló őr? Keletkezhet-e kár ebből, s ha igen, ki a felelős? Végül: mindenütt így csinálják az országban, a világban?

Várjuk az illetékesek válaszát!

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.