Király, hatosban

LeBron James

Közhellyel élve – a kor csak egy szám. Bár erre az állításra igen könnyű rácáfolni, napjaink profi sportvilága mégis bizonyítja, hogy egyáltalán nem a születéstől számított kor határozza meg képességeinket. Még 37 évesen is lehetsz a legjobb, pláne, ha a világ úgy ismer: LBJ.

Nem, ezúttal nem Lyndon B. Johnsonról, a vietnámi háború időszakának egyik legmeghatározóbb szereplőjéről, az Egyesült Államok 36. elnökéről van szó, bár az USA stimmel. Most az az ember a főhősünk, aki napjaink ismert LBJ-je, aki lila és aranyszínű mezben sokkolja a pályán az amerikai profi kosárlabdaliga tisztelt publikumát, és 37 esztendősen is méltó a Király-névre: LeBron James, a Los Angeles Lakers hatosa. Annál is aktuálisabb róla beszélni, mert napok választják el attól, hogy 18. alkalommal – egymás után – is beválogassák az NBA All Star-csapatába, ezzel pedig utolérje a legendás Kobe Bryantet, és mindössze egyetlen egy All Star-meghívó válassza el minden idők egyik legjobb centerétől, Kareem Abdul-Jabbartól. Korát tekintve pedig negyedik a jelenleg is aktív, legidősebb NBA-játékosok Udonis Haslem-vezette ranglistáján. Politikai részvétele és ideológiai álláspontjának leplezetlen kinyilvánítása az elmúlt hetekben, hónapokban már alapvetően reflektorfénybe állította Jamest, ám életének ez a megosztó vonulata alighanem teljes mértékben eltörpül amellett, amit a Crypto.com Arena palánkjai közt produkál mérkőzésről mérkőzésre. Ami azt illeti, jelenleg a Lakers korántsem mutatja a két évvel ezelőtti formáját, és a bajnoki címre pedig nem a legesélyesebbekként pályáznak, számaiban mégis az látszik, hogy jó eséllyel pályázhat a következő szezonban is az All Star-részvételre.

Beszédesek azok az adatok, amelyek szerint LeBron több mint 50 százalékos hatékonysággal szerzi a mezőnykosarakat, így minden második sikeres kísérlete épp elég arra, hogy bőven 28 pont fölött átlagoljon az idei szezonban. Ötödik játékosként érte el a száz tripladuplát, majd szűk egy hónappal ezelőtt az idén a keleti konferencia élén Zach LaVine-el és DeMar DeRozan-al meglepően magabiztosan menetelő Bulls ellen, a Bulls – Lakers-derbin LeBron 31 pontja mellé 17 lepattanót is gyűjtött, így összehozva egy stabil dupladuplát. Aztán 37. születésnapját 43 pontos Portland elleni győztes mérkőzéssel ünnepelte. A csaknem két évtizede a liga ikonjaként brillírozó James pedig korántsem érzi úgy, hogy közeledne karrierje vége – érthetően. Neve ugyanis egybeforrt az NBA-vel, önálló márkaként emlegetik és csodálják világszerte tízmilliók a Jordan-érát meghazudtoló repüléseit és befejezéseit. Vitathatatlan játékosi képességeit pedig mi sem támasztja alá, mint az eddig összesen 11, Miamiban, Clevelandban és LA-ben összegyűjtött NBA, döntő és All Star MVP-cím. Habár jelenleg csupán a hetedik helyen szerénykedik az idei legértékesebb játékos-versenyben, a lista várhatóan az elkövetkező jónéhány évben még bővülni fog, hiszen ez esetben valamennyi számadatnak hihetünk, LeBron James korát leszámítva. Az előző szezon hajrájában sérülés miatt nem állhatott csapata rendelkezésére, és a további sérülésektől tizedelt Lakers jóval a várt teljesítmény alatt zárta az idényt – tegyük hozzá, csapatszinten idén sem sziporkáznak. Most mégis maradjunk a pozitívumoknál, a főszereplőnél, James teljesítményénél. Elvégre mégsem a hovatartozás, a politika, vagy bármely civil elköteleződés határozza meg, hogy a pályán mit nyújt a kosárlabdázó egyéni szinten. Márpedig az sem véletlen, hogy 37 esztendősen LeBront emlegeti úgy a (sport)világ: King James.   

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.