Ilyen a boksz - egy edző szemével

Máté Attila

Az ökölvívás nagy népszerűségnek örvend világszerte, magyar sportolókból sincs hiány, sőt méltó eredményeket érnek el, nemcsak amatőrként, profiként is. Mégsem egyszerű a helyzete annak, aki erre az útra lép. Az anyagi nehézségeken túl fizikailag is igénybe veszi azt, aki célokat tűz ki maga elé. Ráadásul ezt is, mint minden más sportot, nem lehet elég fiatalon elkezdeni, hogy folyamatosan fejlődést mutassanak benne.

A hajdúsámsoni Máté Attilával, a Harangi Imre Sportegyesület elnökével, edzőjével beszélgettem, akinek vezetése alatt sikert sikerre halmoznak „gyermekei”. 1994-ben kezdte pályafutását, azóta számtalan elnyert díjjal hálálják meg tanítványai velük végzett kitartó munkáját, maximalista hozzáállását. Az oktatás mellett legalább olyan fontos számára, hogy emberségre, tiszteletre tanítsa növendékeit. Tanítványai felnéznek rá, pedig szerinte legjobb tudása szerint „csak” teszi a dolgát. 2009-ben az Év edzője címet is átvehette. Nagyon büszke versenyzőire, akiknél arra törekszik, hogy képességeikhez mérten elérjék a maximumot, és minél több versenyre, felkészítő táborba eljusson velük. Hiszen a győzelmet nem adják könnyen.

A Debrecen melletti városban, Hajdúsámsonban nagy hangsúlyt fektetnek a méltán híres, hazai és nemzetközi szinten számtalan érmet begyűjtött tehetséges fiataljaik támogatására, amit elsősorban az önkormányzati hozzáállásnak köszönhetnek, illetve az elért eredmények függvényében adják a hozzájárulásokat. A befektetés pedig magáért beszél.

Csak néhány név, akik teljesítményükkel kiemelkedtek a sport világában: Varga Miklós, Ungvári István, Máté Attila, Perge Bence, Bartha Dániel, Kovács József és még sorolhatnám a fiatalon sikereket halmozók neveit. Természetesen hölgyek is helytállnak a megmérettetéseken. Többek között Mászlai Edina, Kovács Angéla is nagyszerű eredményeket harcoltak már ki.

- Mi szükséges ahhoz, hogy valaki érvényesüljön ebben a sportban?

- Az ökölvívás nagyon kemény sportág. A fizikai állóképességen, a gyorsaságon kívül főleg felnőttkorban szükséges, hogy az ember minél fittebb legyen. Azonnal végig kell gondolni egy szituációt, és a kikerülési lehetőségét, persze szabályos körülmények között egy ellenféllel szemben, aki ugyanúgy készül a mérkőzésre. Túl kell járni az ellenfél eszén, meg kell lepni ahhoz, hogy legyőzzük. Még ifjúsági, serdülő szinten könnyebb eljutni valamilyen szintig, felnőttként, világversenyeken már mondhatni, átlagon felüli intelligenciára is szükség van. Ezen kívül bátornak is kell lenni, hogy egy elképzelést végigvigyenek. Komolyan kell venni a bokszot, a teljesítmény mögött pedig rengeteg munka áll. Ez szívósságot, kitartást és lemondást igényel. Nehéz megtartani egy sportolónak a súlyát is, állandó, kitartó edzéseket, és önmérsékletet igényel. Egy sportoló nem csak akkor az, ha edzésen van, hanem ha bármi mást is csinál az életben. Az ökölvívás nem egy jól fizető sportág, csak ha profi szinten űzik, akkor lehet belőle megélni, de odáig nagyon nehéz eljutni.  Pénzt nem nagyon keresnek, csak néhány nyertes bajnokság után kapnak valamennyi díjazást. Ugyanakkor sokak álma kijutni az olimpiára.

- Mit taníthat ez a sportág?

- Sok gyereknek biztosít kitörési lehetőséget, amivel jó irányba lehet őket nevelni, de sokszor erőn felüli teljesítményt is vár el tőlük. Stabil értékrendet kapnak, kitartást, fegyelmet, rendszerbe való nevelést biztosít, amennyiben végig viszik a heti edzéseket. Aki eljön az órákra, teljesítenie is kell. Nem éreztethetem egy gyerekkel, hogy melyik a jobb, de aki csak félvállról veszi, annak nincs helye köztünk.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.