A burgonya ideális fehérjeforrás, mert szervezetünk számára az összes szükséges aminosavat tartalmazza, laktatós és számos izgalmas változatban készíthetjük.
E recepthez a következő alapanyagokat készítsük elő:
Kb. 4 adaghoz: 8 közepes, szétfővő fajta burgonya, zsiradék; töltelékéhez: 10 dkg főtt sonka, 20 dkg sajt (gouda, edami, trappista…), 1 csomó újhagyma, 1 paradicsom, olaj, só, bors. Öntetettel még finomabb lehet: például 3 dl joghurtba 1-2 gerezd átnyomott fokhagymát és apróra vágott metélőhagymát keverve, sóval, borssal.
A burgonyát nem csak alaposan megmosni, lesikálni is kell. Hosszában kettévágjuk, belsejét kivájjuk, hogy 1 cm vastag kérge maradjon. A belsejét apró kockákra vágjuk. (hogy a sütési időt csökkentsük, és könnyebben vájható legyen, kettévágva kb. 20 percig főzzük.)
A sonkát és a sajtot kis kockákra vágjuk. Az újhagymát megmossuk, fehér részét kockázzuk, zöldjét karikákra vágjuk. A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, húsát kockákra szabjuk. A sonkát forró olajban ropogósra sütjük. A burgonya- és hagymakockákat hozzáadjuk, rövid ideig együtt pirítjuk. Ha kész, a töltelék többi hozzávalójával összekeverjük, és ízlés szerint fűszerezzük.
A fél burgonyákat kizsírozott tepsibe ültetjük, és a sonkás keverékkel megtöltjük. A tetejére is tehető reszelt sajt. Kb. 50 percig sütjük 200 fokon, amíg a burgonya meg nem puhult, a töltelék pedig aranybarnára nem pirult.
Az újhagyma egész évben kapható. Arra ügyeljünk, hogy szára kemény, zöldje élénk színű legyen. A megmaradt hagyma folpackba csomagolva hűtőben 3-4 napig eláll.
Jó étvágyat!
D.B.
Új hozzászólás