Hatvanéves, Debrecenben mégis sírja van a TV Macinak!?

Egy időre eltűnt, aztán visszatért

Idén hatvan esztendeje, hogy Bálint Ágnes gondolataiból és a 2012-ben elhunyt Foky Ottó animációjából megszületett mindannyiunk kedvenc gyermekkori kísérője, a TV Maci. Noha vizuális szülőatyja 2012-ben távozott el, Debrecenben, a Roncsbárban mégsem ezért áll síremléke a magyar televíziózás leghíresebb szereplőjének.

Épp hatvan esztendeje, hogy megszületett valaki. Vagy valami? Nem, ő valaki. Hiszen mindannyiunk életének részévé vált gyerekkorunkban. A TV Maci idén, 2023. október 23-án (Bálint Ágnes születésnapján) hivatalosan is az MTVA munkatársa lett. Élt, él, és élni is fog. No, azért ne ijedjünk meg, nem Leninről van szó e mottó hallatán. Csupán azért lett aktuális, mert a cívisvárosban büszke és igen aktív léte ellenére mégis síremléket emeltek ennek a bájos, feledhetetlen teremtésnek. Miért is? Annak idején lányként indult, bár szerintem az ő neme teljesen lényegtelen, az viszont biztos, hogy a pizsama felöltése, a papucs felhúzása, a látványos fogmosás viszont már az átkos szocializmus nevelőszándékú szüleménye volt. Az 1980-as esztendőben a magyar történelem örökre megváltozott, hiszen Farkas Bertalan felszállt az űrbe, nem is egyedül, hanem egyenesen a TV Maci kíséretében. Űrruhát öltött a kis plüsslélek, és elszállt a kozmoszba. Első plüssűrutazóként pedig hű társa volt a magyar kozmonautának, amikor Farkas Bertalan a világűrből még mesét is olvasott hazája gyermekeinek, üzenetképp a felnőtteknek is. Egészen pontosan 1980. május 26-án.

Aztán teltek az évek, egy ország zárta szívébe a kis bocsot és kedvenc társát Paprika Jancsit, mígnem elérkezett 2012. Ekkor aztán úgy döntöttek, ideje az újításnak, nyugdíjba vonult mindannyiunk egyetlen és utánozhatatlan mackója, a magyarok macija. Helyére egy ifjú lépett, aki már a digitalizációt is magával vitte a tévére, számítógépezett. Ez tehát a válasz a sírboltra.

No, de nehogy fájdalmas vége legyen a történetnek, az újdonsült televíziós plüssmaci elődje rajongóit nem igazán tudta maga mellé állítani, így rövid közjátékot követően vissza is tért a képernyőre a nagybetűs TV Maci, Paprikajancsi, a legendás pizsama, a papucs, a fogmosás és a jól ismert tévé, rajta az Esti Mesével és annak milliónyi emléket hordozó dallamával. A TV Maci tehát nagyon is él, nemrégiben ünnepelte hatvanadik születésnapját, és hűen, büszkén továbbörökíti szülei, Bálint Ágnes és Foky Ottó, no meg persze saját halhatatlan és utánozhatatlan emlékét és csodáját.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.