Használjunk fűszervajat otthon is!

Fűszervaj, házilag

Ennél egyszerűbben és persze finomabban, zaftosabban, ízesebben nem is helyettesíthetnénk megszokott zsiradékainkat.

A vajat keverjük össze friss vagy szárított, apróra vágott fűszerekkel és süssünk benne, ízesítsünk vele. Talán nem annyira elterjedt a házi konyhában, de a vendéglátóipar előszeretettel alkalmazza. Miért ne próbáljuk ki otthon? Garantáltan új színt, illetve ízeket teremthetünk. Ízesítése teljes mértékben saját ízlésvilágunktól függ. Kísérletezésekkel sem nyúlhatunk mellé. Hűtőben, fagyasztóban jó ideig eltarthatjuk.

Így készül! Egy szobahőmérsékletű, kissé lágy, puha vajat alaposan elkeverünk kedvenc, szárított fűszereinkkel vagy ételízesítővel, esetleg húsok pácolásához készült porokat is használhatunk hozzá. Kicsit sózhatjuk, borsozhatjuk is. Akár azonnal hevíthetjük serpenyőben és süthetünk benne. Ha sokat készítünk, eltárolhatjuk hűtőben is. Abban az esetben vizes kézzel formázzunk hengert belőle és csomagoljuk fóliába, alufóliába. A fólia végét összecsavarva lezárjuk. Hűtőben megdermed. Felhasználás előtt karikákra szeletelhetjük. Fűszervaj használatakor a halak, húsok, zöldségek nem igényelnek különösebben pácolást. Teljesen elhanyagolható, de megtehetjük, hogy esetleg csak sózzuk, borsozzuk őket, kevés olajban tartjuk kisütés előtt kb. 2 óráig esetleg hagymában, fokhagymagerezdekben is. Ha mégis így teszünk, tegyük grillre vagy serpenyőbe, süssük ki, és forrón tálalva tegyük rá a fűszervajat, hogy ráolvadjon. Így még omlósabb, zaftosabb lesz.

Másik lehetőség, hogy egyből fűszervajban sütünk nyers húst. A végeredmény hasonlóan lágy és ízletes lesz. Párolt zöldségekhez is felhasználhatjuk, de héjában sült burgonyához, tésztákhoz is adhatjuk. Valamint pirítós feltétként, de bagettre, sütőben pár perc alatt rásütve is tálalható. Pácolás helyett is ideális megoldás lehet. Hiszen a túlzásba vitt pácolás elnyomhatja, szárazabbá is teheti ételeinket vagy túlságosan rájuk is éghet. Szárnyasokhoz illik a petrezselyem, citromhéj, kömény. Disznóhúshoz próbáljuk, ne hagyjuk ki a rozmaringot, borsot. Halhoz a kapor, újhagyma, kapribogyó különösen ajánlott.

D. B.

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.