Három gondolat bánt engemet

Mindennapos látvány

Hazánkban kiveszőben a gazdaszellem. A haszonelvűség kihalásra ítélte. Mi mással magyarázható például a vasutak menti gaztenger, újabban már a sínpárok között is?

Az állomások gondozatlanok, dudvásak. A MÁV vezetésnek csak a profit fontos, melyet minél kisebb dolgozói létszámmal kíván elérni. Nem marad erő és anyag ilyen „apróságok” megszüntetésére. A közutak árkai is tele szeméttel. Nincs, aki felszedje. A települések ugyancsak szemetesek. Debrecenben a kilencedik emelet magasságában is nejlonszatyrot fújt a szél. A Lajtától nyugatra élőktől lehetne példát venni. Tiszta és rendezett a környezet. Gondozottak, ápoltak a közterületek. Rendben tartottak az utak, vasutak…, és tulajdonképpen minden. Gazdaként törődnek az állami és magán tulajdonnal. Mentalitásukat miért nem tesszük sajátunké? Ami biztos, a honi környezetnevelés nem ér egy fabatkát sem.

Hazánk új rádióját, a Retrót hallgattam. Egy hírblokk után felhívták a hallgatók figyelmét, hogy a következő zenei műsort csak 12 éven felüliek hallgathatják. Aztán egy órán keresztül rég nem játszott slágereket sugároztak. Nem fejtettem meg, ezek a dalok milyen módon árthatnának a gyerekeknek. Ellenben a figyelmeztetés aktivizálta fantáziámat. A közszolgálati médiumok agymosó híradásaira nem ártana kitenni a tizennyolcas karikát, sőt azok nézését, hallgatását iskolázottsághoz kötném. Csak olyanoknak ajánlanám – és ők vannak egyre kevesebben -, akik még képesek gondolkodni, átlátni a regnáló hatalom manipulációs szándékán.

A közutakon egyenes arányosság alakult ki a márkák és vezetőik magatartása között. Érthetetlen, hogy közép- vagy felsőkategóriás négykerekűvel rendelkezők miért érzik azt, hogy rájuk nem vonatkoznak a közlekedési szabályok? Nem tartják a sebességhatárokat, nem adják meg az elsőbbséget, nem használják az irányjelzőt, sőt településeken kívül újabban a tompított világítást sem használják. Egyetlen előzés során akár négy szabálytalanságot elkövethetnek: záróvonal átlépése, kivilágítatlanság, index használatának mellőzése, nagy sebesség. Persze minden törvény és szabály annyit ér, amennyit képesek betartatni, márpedig útjainkon gyenge a rendőri jelenlét, minimális az autózók szabálytudata.

Somogyi Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.