A tészta gyorsan készíthető, jól variálható különböző feltétekkel. Amíg fő, összekészíthetők a hozzá szánt alapanyagok is. Vagy egyszerűen sütőbe is tehetjük azokat.
Ha nem szeretnénk az este zömét a tűzhely mellett tölteni mutatunk pár egyszerű receptet a vacsorához, esetleg ebédhez. Már amennyiben nem egy boltban vásárolt szószt szeretnénk ráönteni. Akik egészségesebben, de finoman szeretnének étkezni, durum tésztát használjanak.
Fehérborral, gombával
Hozzávalók: fél csomag spagetti vagy penne tészta, 1 csirkemell filé, pár evőkanál vaj, 15 dkg sonka, fél üveg befőtt gomba, 1,5-2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, só, bors, sajt. A vajon, esetleg kevés hozzáadott olíva olajon fehéredésig pároljuk a csirkehúst, majd sonkával, gombával tovább pirítjuk. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a bort, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk! Ha a hús megfőtt, ráöntjük a tejszínt. Újraforrásáig, sűrűsödéséig kevergetjük. Közben sós vízben megfőzzük a tésztát. Amikor mindkettő kész, a tésztát leszűrtük, melegen tálaljuk. Sajtot reszelhetünk a tésztás alapú csirkére. Ha jut idő, kezdődhet egy felkockázott hagyma párolásával is a hússütés.
Sajtos tejszínes, sütőben
Hozzávalók: fél csomag tészta, ízlés szerint, 25 dkg sonka, 2 dl tejszín, ételízesítő, víz, só, bors, sajt, olaj. A tésztát hőálló tálba öntjük, belekeverjük a felkockázott sonkát. Egy edényben összekeverjük kevés vízzel és pár csepp olajjal a tejszínt és ízesítjük. Ráöntjük a tésztára, hogy ellepje. Vegyük számításba, hogy a tészta majd megdagad. Tetejére sajtot reszelünk. Előmelegített, 180 fokos sütőben minimum 25-30 percig sütjük, míg a sajt megpirul kissé a tetején.
Cukkinival
Hozzávalók: fél csomag tészta, 2 cukkini, pár gerezd fokhagyma, két marék borsó, 2 tubus sajtkrém, bacon, só, bors, olíva olaj, bazsalikom, vagy ízlés szerinti fűszerek. A cukkinit, fokhagymát, bacont apróra vágjuk, olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a borsót is. Közben megfőzzük sós vízben a tésztát, leszűrjük. Ehhez keverjük a sajtkrémet, megforgatjuk a baconös cukkiniben. Hozzáadjuk a fűszereket, pár percig még pirítjuk és tálalhatjuk.
Gombával
Hozzávalók: fél csomag tészta, 1 üveg befőtt gomba, 1 fej hagyma, 15 dkg sonka, 1 kis tejföl, olíva olaj, só, bors. Míg fő a tészta, olajon megpirítunk egy lereszelt hagymát. Egy préselt fokhagymagerezd is hozzáadható később. Megpirítjuk benne a gombafejeket, sonkát. A kész és leszűrt a tésztát is hozzáadjuk, pirítjuk jó pár percig, majd tejföllel keverve tálalhatjuk, esetleg sajtot reszelhetünk rá.
D. B.
Új hozzászólás