A tél Debrecennel bolondozik

Majd megoldja a tavaszi napsütés

A tél másodszor is megtréfálta Debrecent. Kivárta a hosszú hétvégét, amikor az önkormányzat dolgozói pihenőre vonultak, a közmunkások letették lapátjaikat.

Alig akadt hadra fogható ember és eszköz egy váratlan időjárási helyzet megelőzésére, elhárítására. Az illetékesek sem aggódtak. Véleményük szerint a hideg évszak a február végén az utolsókat rúgta. Hideggel és hóval rontott Debrecenre. Akkor is fineszesnek bizonyult, hiszen azt a néhány napot választotta, amikor nem akadt városszerte bevethető emberi erő. A közmunka program február 28-án véget ért, a következő pedig csak március 4-én kezdődött. Meg is látszott a városon. Az adófizetők pénzét nem hóeltakarításra fordították. Az önkormányzat a megyei lapban hiába tett közzé magyarázkodó cikket, attól az utak még jégbordásak, a közterületi járdák csúszósak maradtak.

Az esetből az illetékesek nem tanultak (évek óta nem teszik). Fél hónapon belül másodszor bizonyították, a télre felkészülés csak szavakban történt meg. Az extrém időjárásra a meteorológiai szakemberek jó időben figyelmeztettek. A hóeltakarítás és a csúszósság megszüntetése ennek ellenére csak bárgyú kísérlet maradt. Például a szombat esti, éjszakai hóesés után másfél nappal, hétfő reggel a Simonyi úton csupán két keréknyom szélességben lehetett látni az aszfaltot. A mellékutcák még elárvultabb állapotokat mutattak. Míg az önkormányzati tél elleni küzdelem csődöt mondott, addig a lakosság példásan takarította a tulajdonaik előtti közlekedési helyeket. Dicséret helyett azonban csak fenyegetőzést kapnak, ha a fehér közeget nem távolítják el, akkor büntetést rónak rájuk. Az elmarasztalás fordítva is működhetne. Az önkormányzat akkor komoly pénzbírságokat volna kénytelen kifizetni. Persze megint várható egy önigazoló írás, mely szerint ennyi és ennyi ember, sok géppel, számtalan tonnányi homokot, sót szórt ki, x négyzetméter közterületet tisztított meg (a Városháza előtt biztosan), de télről-télre Debrecen lakóinak kilencven százaléka ebből semmit nem érzékel.

Jó volna végre a telet és a városlakókat komolyan venni.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.