A gyerekmolesztálóknak a sitten annyi - BÖRTÖNTÖRTÉNETEK

Az igazságszolgáltatás szigorúan bünteti a gyerekek ellen vétőket, de a fegyencek is lesújtanak az elvetemültekre. A börtönökben nincs egy nyugodt percük sem.

A bűnözők körében a legocsmányabb bűnök tetteseit börtönőröknek muszáj védeniük. Külön zárkában különítik el, megelőzendő a rabtársak biztosra vehető kegyetlenkedéseit, megalázásait. Persze, nem mindig sikerül, melynek több oka lehet. A börtönök túlzsúfoltak, lehetetlen valamennyi elkülönítési szabály betartásával rabokat elhelyezni. Nem lehet minden elvetemült mellé állandó őrizetet, fegyőrt rendelni. A büntetés-végrehajtás létszámgondokkal küzd. A bajok megelőzésének legjobb módja lenne, ha gyermekek sérelmére el se követnék a cselekményeket. De ez illúzió.

A következő szomorú történetek tettesei bizonyosan megemlegetik a börtönben eltöltött éveket.

K.J. saját 14 éves lányával fajtalankodott. Amikor a rendőrök a börtönbe szállították, a férfi kézzel-lábbal rimánkodott a felügyeletnek, tegyék kis zárkába, minél kevesebb emberrel legyen összezárva. A rendőrségi fogdán ízelítőt kapott a következő években rá váró megpróbáltatásokból. Társai a fogdán bokszzsáknak használták. Elvették csomagjait. Csicskáztatták.

A smasszereknél kérése meghallgatásra talált, a börtön érdeke is az elkülönítés mellett szólt, ezért négyszemélyes zárkába rakták. Előtte figyelmeztették: tettéről mélyen hallgasson, találjon ki valami hihető fedőtörténetet, ha viszonylagos nyugalmat akar.

A lányos képű B.A. 13 éves csitrivel erőszakoskodott. Úgyszintén kis zárkába került. Pechére elkotyogta tettét. A zárkatársak attól a pillanattól fogva nem engedték leülni. Sarokba állították, leköpdösték, éjszaka nem aludhatott, ételét elvették, a vécébe öntötték. A sanyargatott az ötödik napon elájult. A gyengélkedőn hamar rendbe jött, de másik intézetbe szállították, ahova tettének híre még nem jutott. B.A. egy életre megtanulta, hogy ha a sittről élve akar kikerülni, akkor tartani kell száját.

A fiatalkorú B.S.-nek zsenge pipihúsra fájt a foga. Késő este felkereste nőismerősét. Az asszony nem az alkohol elleni ádáz küzdelem harcosa. Hamar fenekére értek a pálinkabutykosnak. A hölgyet rövidesen kétvállra fektette az alkohol. Az ifjú jobban bírta, talpon maradt. Bement az asszony hétéves lányának szobájába és megerőszakolta. Utána megfenyegette, ha valakinek elmondja, megöli. A kislány mégis elmondta.

Biztonsági okokból neki is kis zárkát jelöltek ki. Nem volt szerencséje. Tettéről informális csatornán szivárogtak a hírek (a fogva tartottak kimerik a vizet a vécékagylóból, és a lefolyón keresztül kommunikálnak távolabbi zárkák lakóival – a szerző). Társai már érkezése napjának estéjén fajtalankodásra kényszerítették (börtönzsargonban: megköcsögölték).

A történetek börtönbe került elszenvedőit nem a hosszú ítéletek, a szankciók, a bűnismétlést megelőző programok fogják visszatartani hasonló újabb cselekmények elkövetésétől, hanem rabtársaik könyörtelensége, kegyetlensége.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.