Filmsiker: 140-ből a harmadik

Díjazottak a színpadon

A Savaria filmszemle idei eseményén láthatták a nézők a Józsán élő Varga József filmes alkotását, a Morfózist. A film a „reformáció 500” kategóriában a 3. helyet érte el, ami igen nagy siker, ugyanis a rangos mezőnyben mintegy 140 filmmel vetélkedett.

Andrássy Ferenc Kossuth-díjas rendező, a zsűri elnöke a szemléről így nyilatkozott: a most díjazott filmeknél el kell felejteni az amatőr szót, mert az anyagi lehetőségek közötti különbségek ellenére a profik között, az amatőrök is méltón helyt álltak. Varga Józseffel beszélgetünk.

- Mióta foglalkozik filmkészítéssel?

- Már a 8 mm-es korszakban is készítettem főleg családi filmeket. A VHS rendszer megjelenésével végeztem el egy középfokú filmes iskolát, ahol zárásként vizsgafilmet kellett készíteni. Nagy lökést adott későbbi munkáimhoz az, hogy a vizsgafilmet elküldve egy országos pályázatra, sikerült az első díjat elhoznom.

- Hogy folytatódott?

- Sok esküvőt, családi eseményt végig videóztam, ám mellette mindig foglalkoztatott valami más, amiből általában rövidfilm, de egy alkalommal egy másfél órás játékfilm is készült. Ezeket a filmeket különböző videó fesztiválokra, videós eseményekre mindig elküldtem, amit a zsűri többnyire valamilyen díjjal, vagy különdíjjal értékelt.

- Melyik volt a legsikeresebb filme?

- Nehéz ezt eldönteni, mert mindegyik a gyermekem és mindegyikhez valamilyen élmény fűz, de talán a Nagy utazás című, amit több országban, de főleg spanyol nyelvterületeken, több tévécsatornán és videó fesztiválon is vetítettek.

- Hogy készülnek a filmjei?

- Amatőr filmesnek tartom magam, ami roppant nehéz „életforma”. Az ötlet megszületése után készül egy rövid forgatókönyv, ami természetesen a körülmények miatt általában megváltozik. Meg kell szervezni a helyszint, a kellékeket, és egyben operatőrnek, vágónak, rendezőnek is kell lenni, sőt saját költségből kell kamerát, technikai berendezéseket biztosítani. A szereplők ellenszolgáltatás nélkül játszanak. De szerencsém van, mert mindig találok olyan embert, aki számára nem a pénz, hanem a téma a fontos. Régóta együtt dolgozom Kerékgyártó Kálmán költővel és fiával, Kerékgyártó Zsolttal, illetve Keresztúri Mária költővel, rájuk mindig számíthatok.

- Úgy tudom, hogy vezet egy filmklubbot.

- A Hintón járó szerelem című filmemmel vettem részt a Faludi Filmakadémia által rendezett filmfesztiválon, ahol rengeteg jó filmet láttam. Ekkor jött a gondolat: milyen jó lenne, ha a debreceniek is láthatnák ezeket. Elmondtam az ötletemet a filmakadémia elnökének, aki jónak találta az ötletet. Itt, Debrecenben Szabó Katalin, az Újkerti Közösségi Ház vezetője nagy örömmel adott helyet a filmklubnak. Egy éve működünk, szeretnék filmrendezőket, esztétákat meghívni, hogy elemezzük a vetített filmeket, de pénz nélkül nagyon nehéz meghívni, utaztatni filmes szakembereket.

- Mondjon valami a mostani filmfesztiválon díjazott filmjéről!

- Nagyon röviden annyi, hogy a leggyarlóbb önpusztító életet élő emberben is ott rejlik az emberség csirája, és rajtunk is múlik, hogy ezt előcsalogassuk.

dalnoky

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.