Férfi kézilabda Eb - Sima győzelem a macedónok ellen

Göbölyös Gábor, az MTI különtudósítója jelenti:
    Herning, 2014. január 18., szombat (MTI) - A magyar válogatott megszerezte első győzelmét a dániai férfi kézilabda Európa-bajnokságon: Mocsai Lajos együttese a herningi középdöntő első mérkőzésén rendkívül magabiztosan 31-25-re diadalmaskodott szombaton a macedón gárda felett.

 

    A magyar csapat legközelebb hétfőn a házigazda dánokkal találkozik, majd szerdán az osztrákok ellen zárja a középdöntőt, amelyben a világbajnok spanyolok és az izlandiak érdekeltek még. A csoportból az első két helyezett jut az elődöntőbe, míg a harmadik az ötödik helyért játszhat.

    Középdöntő, I. csoport:
Magyarország-Macedónia 31-25 (16-9)
 
Herning, Jyske Bank Boxen, 8500 néző, v.: Guszko, Repkin (fehéroroszok)
    gólszerzők: Császár 7/4, Ancsin 4, Zubai 4, Nagy K. 4, Putics 3, Gulyás 2, Vadkerti 2, Szalafai 2, Szöllősi 1, Iváncsik G. 1, Mocsai 1, illetve Pecakovski 5, Manaskov 5, Mirkulovski 4, Lazarov 4/1, Georgiesvski 2, Dimovski 2, Mojsovski 1, Stoilov 1, Angelovski 1
 
    Habár a házigazda dánok csak 20.30-kor lépnek pályára a spanyolok elleni rangadón, így is több mint nyolcezer hazai drukker - kiegészülve egy nagyobb csoport macedón és egy maroknyi magyar szurkolóval - látogatott ki a herningi Jyske Bank Boxenbe. Az első macedón támadásból rögtön hétméteres született, Mikler azonban hárította a góllövőlistán éllovas, korábbi veszprémi kedvenc Lazarov büntetőjét, majd Gulyás átlövése révén a magyar csapat szerezte a találkozó első gólját. A magyarok elsősorban védekezésben teljesítettek kiválóan, amit jól mutat, hogy a macedónok csak a 11. perc közepén szerezték második góljukat (4-2). Mindeközben a magyar átlövők mindkét oldalon, Ancsin és Putics révén hatékonynak bizonyultak, Lazarov pedig második hetesét is kihagyta. A félidő közepére négygólosra (7-3) duzzadt a magyar előny, amire Ivica Obrvan szövetségi kapitány időkéréssel reagált. A különbség azonban egyre nőtt, Császár góljával már héttel (13-6) vezetett a Mocsai-csapat, a "változatosság" kedvéért pedig Lazarov már a harmadik büntetőjét rontotta el, lövését ezúttal Tatai védte. Valamivel több mint négy perccel a szünet előtt Ancsint állították ki, de így is "közte héttel" fordulhattak a csapatok (16-9).

    A szünet után biztosan őrizte előnyét a magyar csapat, a macedónok nem tudtak érdemben felzárkózni, szinte minden találatukat magyar gól követte. Külön élményszámba ment Zubai megoldása, a beállós emberrel a nyakán, csuklóból "pókhálózta ki" a jobb felsőt. A félidő közepén már kilenc gól volt a különbség, és úgy tűnt, a macedónok immár csak a találkozó végét várják. Ancsin második kiállítása alatt hat gólra feljött a rivális, Mocsai Lajos kapitány időkéréssel nyugtatta a társaságot. Nem is támadt gond, a macedónoknak esélyük sem volt arra, hogy akár picit is megszorongassák a magyarokat, akiknek győzelmét a dán közönség vastapssal jutalmazta.

    "Nagyon nagy öröm, hogy sikerült ezt a mérkőzést megnyerni" - mondta Mocsai Lajos. A macedón válogatott kellemetlen ellenfél, kimunkált támadójátékkal rendelkezik, kapusa pedig rendkívüli teljesítményre képes - tette hozzá. "Ezért örülök, hogy a mai mérkőzésén végig mi tudtuk diktálni a tempót, sikerült azt a rendszert megtalálni, amellyel eredményesek lehetünk" - fogalmazott. A szakvezető szerint a magyar kézilabda presztízse miatt is fontos volt, hogy megoldották ezt a feladatot. 

    "A fehérorosz játékvezetők végig korrekt bíráskodást mutattak be, szerencsére a provokáción is felül tudtunk emelkedni, valamint a Lazarov elleni taktikát is remekül megvalósítottuk" - tette hozzá a szakvezető, majd már a következő feladatra áttérve azt mondta, hogy a dánok hazai környezetben mindenki ellen favoritnak számítanak, és talán cserél is majd, hogy kicsit frissítsen a csapatán.

    "A dánok itthon örömkézilabdát játszanak, amihez megpróbálunk felnőni. Ezzel a mai sikerrel jó eséllyel pályázunk arra, hogy a legjobb nyolc között végezzünk majd" - mondta Mocsai Lajos.

    "Örülök, hogy a csapat az első félidőben gyakorlatilag nem ismert lehetetlent, és hogy ilyen előnyt sikerült kidolgoznunk" - nyilatkozott Mikler Roland. Nem lelkesítettük be a macedónokat egy pillanatra sem, nagyon kellett ez a siker - tette hozzá.

    "Nagyon fontos győzelem volt ez" - hangsúlyozta Ancsin Gábor. Hozzátette: amire a mesterék felkészítették őket, azt majdnem mind meg tudták oldani.  "Persze voltak hibák, amelyeket szeretnénk a következő mérkőzésre kijavítani. Ugyanígy kell harcolnunk a következő mérkőzéseken, akkor van esélyünk akár a legjobb hat közé is bekerülni" - mondta.

    "Most valamivel jobb volt már a teljesítményünk a saját posztunkon, a csapat együtt pedig megint összeszedte magát és megmutatta, hogy bármire képes. Végig harcoltunk és megérdemelten nyertünk" - értékelt Putics Barna.

    Ivica Obrvan, a macedón válogatott szövetségi kapitánya gratulált a magyar csapatnak.
    "Szörnyen kezdtük a mérkőzést, ziccereket és heteseket hibáztunk. A második félidőben már jobban játszottunk, de hétgólos hátrányban szinte esélyünk sem volt. Az Izland elleni találkozó előtt az a legfontosabb, hogy ezt a mait most minél gyorsabban elfelejtsük" - vélekedett a szakvezető.
    
    További eredmények:
Izland-Ausztria 33-27 (17-9)
Dánia-Spanyolország 31-28 (16-14)
    A csoport állása: 1. Dánia 6 pont, 2. Spanyolország 4, 3. Izland 3 (88-87), 4. Magyarország 3 (85-86), 5. Macedónia 2, 6. Ausztria 0
 
    További program:
    január 20., hétfő:

Macedónia-Izland 16.00
Ausztria-Spanyolország 18.15
Dánia-Magyarország 20.30

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.