A fekete leves

Mint az várható volt, az Orbán kormány türelmetlenül, de kivárta az önkormányzati választások eredményét. Bár előre ittak a medve bőrére (például Debrecenben már a nyár elején leosztották a lapokat: ki lesz a polgármester, alpolgármesterek), mégse akarták rontani eredményüket megszorítások bejelentésével.

Varga Mihály gazdasági miniszter azonban nem bírta „cérnával” és elkottyantott egy 1700 milliárd forintos megszorító csomagot. Szószátyársága következményeként Orbán Viktornak biztosan néhány ősz hajszállal több lett, míg „kikommunikáltatta” az idő előtti elszólást.

Apropó, megszorítás! A Lázár János által nyíltan támogatott Varga-féle elképzelés lényege az olcsóbb állam, azaz a drágán működő államapparátus finanszírozásának csökkentése. Varga szerint el kell érni, hogy az államból kevesebben éljenek. A terv pénzelvonást és tömeges elbocsátást feltételez. A 2015-ös költségvetésben azonban nyoma sem található a karcsúsítási szándéknak, a bürökráciacsökkentésnek. Az állam sokkal többet fog költeni magára, mint idén. Például a Lázár János vezette miniszterelnökség büdzséje a többszörösére nő.

Varga Mihály átadta Kövér László házelnöknek a 2015-ös költségvetés tervezetét. Így a jövő évi tervezet nyilvánossá vált. A számok között mazsolázgatva feltűnő az állam működésére szánt összeg ugrásszerű növekedése. Annál szomorúbb, hogy a honi oktatásból 126 milliárd forintot vonnak ki. Reálértékben ez 10 százalékkal kevesebb az ideinél. A legbrutálisabb elvonást a középiskolai oktatásban tervezik. Évek óta egyre kevesebb pénzt szánnak e területre. Mintha az Orbán vezetés tudatosan a jövő nemzedékek lebutítására törekedne. Vajon a jelentősen csökkentett büdzséből hogyan fogják finanszírozni a további pedagógus béremeléseket? Jövőre négyezer oktató kerül pedagógus mesterfokozatba, végeznek majd tanfelügyelői, szakértői feladatokat is. Ezeket a kiképzett szakembereket külön illetménynövekedéssel hitegetik. Miből fogják teljesíteni? Mi lesz az iskolák felújításával, korszerűsítésével, a taneszköz ellátással? A Fidesz vezetők utóbbi hónapokban a KLIK átszervezéséről regéltek. Az ország költségvetés tervezetéből kiderül, hogy jövőre is lesz KLIK, rengeteg pénzt kap, feladatainak újragondolása azonban – úgy tűnik – lekerült a napirendről.

Az egészségügyre is kevesebbet szánnak, 1348 milliárd helyett 1339 milliárdot. Ami nálam 9 milliárd mínusz, az a költségvetésben csak 8. Számszaki hiba van a tervezetben. Nyolc vagy kilenc, sajnos egyre megy. A beteg továbbra is hónapokat várhat egy-egy műtétre, nem fogják jobban fizetni az orvosokat, kevés lesz a pénz új eszközök beszerzésére. Addig nem lesz jó az egészségügyi ellátás, amíg a beteg azonnali orvoslásban nem részesül. A cél eléréshez a jelenlegi költségtervezet duplája sem lenne elég.

Az állampolgár csak kapkodja a fejét, amikor arra gondol, hogy az állam honnan teremti elő a tervezett rengeteg pénzt. Kapkodja a fejét, mert szinte naponta értesül egy-egy adó vagy adószerű megvonás bejelentéséről. Az elodázott internetadó mellett jön az illatszerek, a papírok adója, a befektetési alapok megsarcolása, és így tovább. Ráadásul az önkormányzatok kényük-kedvük szerint vethetnek ki helyi adókat. Ha Debrecen 4 milliárd forintos hiányára gondolunk, akkor nagyon valószínű, hogy a várospolgárokat jövőre meglepő helyi sápok megfizetésére fogják kötelezni. Valószínűleg a helyiek még sokáig fogják emlegetni Kósa Lajos nevét, akinek regnálása alatt felgyűlt a tartozás, eladósodott a város. A városnak fizetni muszáj a gigaberuházásokra felvett kölcsönök törlesztőrészleteit, amelyek jelentősen terhelik a város költségvetését. Ne legyen senkinek illúziója, e terhek egy részét megint a városlakók fogják megfizetni.

Se az országos, se a helyi – várható – büdzsé kevés jót fog tartalmazni állampolgárai számára. Lassan összeszámolhatatlan, hány címszó alatt sarcolják hazánk lakosságát. Ami biztos: szilveszterkor nehéz lesz tiszta szívből, őszintén boldog újévet kívánni.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.