Extra hajrával nyert a DEAC

Manigat akcióban  Fotó: DEAC

Igazán pikáns kosárcsatát hozott vasárnap este a férfiaknál a 15. forduló zárómeccse. A DEAC a közvetlen rivális Kecskemét együttesét verte 89-86-ra.

A legvégéig kiélezett találkozón az utolsó másodpercben állt be a végeredmény, Borisov kettesével. A Debrecen kezdett jobban, majd a KTE 9 pontos előnyig is el tudott jutni. Berényi Sándor tanítványai mindent egy lapra feltéve gyors, lerohanó játékra váltottak és a negyedik negyedben már teljesen megfordult a játék képe.

Daniel Amigóra sérülés miatt nem számíthatott Berényi mester. Az argentin játékos helyén a kapitány, Bognár Kristóf kezdett. Forray Gábornál mindenki egészséges volt.

Hármasokkal indult a meccs Dramicanin és Ivosev révén, majd a DEAC ragadta magához a kezdeményezést. Milos Borisov eleinte kissé tétovázó mentalitása néhány perc után a megszokottra változott és elkezdte gyűjteni a pontokat. A vendégek megpróbálták visszaszorítani a Debrecen hazai lendületét, de ehhez Wittmann triplái és Dramicanin pontjai sem voltak elegendőek. Tíz perc játék után 28-19 az állás.

A második játékrészt a hírös városiak nyitották. Nem hagytak lehetőségeket Bognáréknak, gyűjtötték a lepattanókat és Dramicanin már a vezetést is megszerezte. A másik palánk alatt Dugat és Ivosev tette eredményesen a dolgát és Bognár Kristóf távolról is betalált. Oda-vissza születtek a kosarak, a nagyszünetben pedig semmi nem dőlt még el: 46-46.

Berényi Sándor érezte, hogy a Kecskemét könnyű betörésekkel tud pontokat szerezni, így szoros emberfogásra és zárt védekezésre váltott. Hosszabb távon lett meg az eredménye. Bognár Kristóf tovább növelte pontjainak számát, de hirtelen 7-re duzzadt a különbség. Erre azonban Manigat reagált kintről, Dugat pedig ziccer kosarakat szerzett. Az utolsó felvonás előtt 66-68-as vendégelőny.

A negyedik tízperc elején ismét Karahodzsicsék mellett volt a szerencse. Gyorsan hattal szakadtak el, de Manigatot nem tudták megállítani. A DEAC meccsben maradt a hajrára, sőt újra Manigat révén még a vezetést is megszerezték. Ezt követően Wittmann „távoli” pillanatai jöttek, majd időkérések mindkét oldalon. Az utolsó kettő perc igazi finálé volt. Borisov hármasa pontos volt, a másik oldalon azonban Dugat a földre rántotta Wittmannt, így a volt válogatott három büntetőhöz jutott. „Szívességet tett” és egyet kihagyott, pedig ha mindhárom jó, valószínűleg hosszabbítás következett volna.

Hat másodperc volt hátra, amikor a bedobást Borisov kapta meg, kijátszotta az időt és még a tempót is bedobta, így kialakult a végeredmény: 89-86.

A magabiztos kezdés után érezhetően megnövekedett önbizalommal dobáltak Bognárék, ez azonban sajnos megbosszulta magát. Az „átaludt” második negyedre a negyedik játékrész végén sikerült megfelelően reagálni és kellő higgadtsággal végigvezetni a támadásokat. Egyaránt a hazai és vendég palánk alatt Ivosev munkája volt a legeredményesebb, a lepattanók szinte mindegyike az ő kezében landolt. Dugat a Körmenden eladott labdák után mintegy bizonyításként egészpályás szólókat mutatott be. Az egyéni akcióiból született pontoktól függetlenül nem mehetünk el a tény mellett, hogy Manigat gyakran üresen állt, mégis labda nélkül zárta a támadást - lehetséges hármasok maradtak benne. A fiúk összhangja inkább támadásban nagyobb értékű, hiszen a bejátszások után magas százalékkal születnek kettesek, illetve triplák a kiadott labdákból. Védekezésben a Dugat - Ivosev duó állja meg leginkább a helyét labdaszerzésekkel és lepattanókkal. Bognár Kristóf igazi kaptiányi arcát mutatta a KTE ellen, hiszen 14/3-mas pontmutatója mellett gólpasszokat is kiosztott és hátul is eredményesen segített be.

Január 19-én, szombaton idegenbeli találkozó vár a Debreceni Egyetem csapatára. 18 órától Jászberényben lépnek pályára. A klub ingyenes szurkolói buszt indít.

Barna Marci

DEAC - KTE-DUNA ASZFALT 89-86 (28–19, 18–27, 20–22, 23–18)

DEAC: DUGAT 13/3, MANIGAT 17/15, BORISZOV 21/3, Ivosev 18/6. BOGNÁR K. 14/3.

Csere: Polyák 6/3, Omenaka, Velkey, Kósa.

Edző: Berényi Sándor

KECSKEMÉT:  Green 7, Wittmann 14/12, Dimics 7/3,  DRAMICSANIN 18/12, KARAHODZSICS 11/3.

Csere: MOLNÁR M. 11, DJERASZIMOVICS 15/6, Mészáros M. 3/3, Kucsera. 

Edző: Forray Gábor

Berényi Sándor: – A sérült Amigo hiányzott, főleg az első félidőben voltak lepattanó gondjaink a jól felkészített Kecskemét ellen. Közönségszórakoztató meccset játszottunk, amely az utolsó másodpercekben dőlt el. A szerencse most mellénk állt, de meg is küzdöttünk a sikerért.

Forray Gábor –A sorsunkat az pecsételte meg, hogy a hajrában rengeteg támadólepattanót engedtünk a Debrecennek, amely megérdemelten nyert. Megkérdezném, hogy a jövőben írásban jelezzük-e a csere szándékunkat, hiszen a hajrában a zsűri figyelmetlensége miatt Green nem tudott pályára lépni. (forrás: DEAC)

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.