Ész nélkül vásárolunk, fogyasztunk

Ha kell, ha nem, megvesszük

Idén a mai napra (július 29-re) esik a túlfogyasztás világnapja. Ez azt jelenti, hogy Földünk lakossága erre a napra elhasználja bolygónk egy évre jutó erőforrásait. Innentől csupán hitelez nekünk a Föld.

A WWF magyarországi szervezete közleményében kimutatta, hogy a túlfogyasztás világnapja évről évre hamarabb jön el. 2018-ban ez a nap augusztus 1. volt, 2017-ben augusztus 2, míg 1970-ben ez a nap csupán december 23-án jött el. Majdnem 50 év alatt elértük, hogy fogyasztásunk annyit növekedjen, hogy a túlfogyasztás napja 5 hónappal korábban bekövetkezzen. Jelen állás szerint úgy élünk, mintha 1,75 Föld állna rendelkezésünkre.

A mai nap a túlfogyasztás szempontjából egy globális átlag. Ezzel szemben az európai túlfogyasztás napja idén már május 10-re esett. Hazánk a két átlag között helyezkedik el, mi június 14-én értük el a túlfogyasztás határát ebben az évben, azaz kevesebbet fogyasztunk, mint az európai átlag, de többet, mint a világ átlag. A legnagyobb fogyasztása tavaly óta Katarnak van, ők már másfél hónap alatt, február 11-re elérik a túlfogyasztás napját. Őket követi Luxemburg (február 16.), az Egyesült Arab Emírségek (március 8.), Bahrein (március 10.), Kuvait (március 11.), az Egyesül Államok (március 15.), és Kanada (március 18.), de nem sokkal utánuk Dániában (március 29.) és Ausztráliában (március 31.) is már az év harmadik hónapjában eljön ez a nap.

A WWF figyelmeztet arra, hogy sürgős lépéseket kell tennie az egész világnak. A kormányok és a nagy cégek felelőssége mellett hangsúlyozzák azt is, hogy magánemberként is tenniük kell, hogy változtatni tudjunk. Legfontosabb, hogy csak azt vásároljuk meg, amire igazán szükségünk van, kerüljük az egyszer használatos termékeket, csomagolásokat, figyeljünk a vízfogyasztásunkra, kerüljük vásárlásaink során a műanyag zacskókat, helyette vigyünk magunkkal vászontáskákat. Továbbá a környezetbarát tisztítószerekkel is sokat tehetünk Földünk épségéért.

V.U.A.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.