Előny a tehénnél (átvett cikk a nol.hu-tól)

Egy gyermek felnevelése legalább olyan hasznos, mint egy tehéné. Nem volt normális rendszer, ahol a teheneket leköltségelhetted, a gyerek nevelésére fordított összeget nem – jelentette ki a Magyar Narancsnak 2012 októberében adott interjújában Révész Máriusz Orbán Viktor családpolitikai megbízottjaként. Majd hozzátette: „Nálunk nem az a gond, hogy nem születnek meg a gyerekek, hanem az, hogy a társadalom képtelen perspektívát nyújtani nekik”.

Ehhez képest állt elő a napokban Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azzal a bejelentésével, hogy akár már az ősszel a kormány elé kerülhet a Népesedéspolitikai Kerekasztal nyugdíjreform-elképzése. Eszerint a jövőben a nyugdíj összegét igen jelentős mértékben a gyermekek számától és iskolázottságától tennék függővé. (Fekete Gy. Attila a nol.hu-n tette közzé gondolatait a témáról)

 

Bár érzékelhető, hogy egy kellően át nem gondolt, részleteiben ki sem dolgozott, diszkriminatív, sőt alig burkoltan rasszista felhangokkal terhelt javaslatról van szó, amely talán nem véletlenül a sok, de nem eléggé iskolázott gyermeket nevelő szülőket is bünteti, továbbá azokat is, akik legfeljebb csak egy utódnak adnak életet, majd szakmát és úgy két diplomát.

Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy olyan alapvető kérdésekre sem tudnak a javaslattevők választ adni, mint hogy mi lesz a meddő házaspárokkal; mennyi nyugdíjat kap az a szülő, akinek leérettségizik, majd külföldön vállal munkát a gyermeke, és ott is telepszik le; vagy azzal, aki két diplomával munkanélküli marad? És ha diplomásként semmiféle képességet nem igénylő segédmunkát kényszerül vállalni? A kérdések még szaporodtak volna, ha Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy kérdésre válaszolva a nagy nyilvánosság előtt ki nem jelenti, hogy 2030-ig nem változik a nyugdíjrendszer, a Népesedéspolitikai Kerekasztal javaslatáról pedig szó sem volt a kormány ülésén.

Vajon Varga a felháborodott közönség megnyugtatásra szánta szavait, vagy csak a puszta tényeket közölte? Szedálásnak gyenge volt. Mert az, hogy „ma” nem volt téma valami a kormány ülésén, az ősszel, ahogy Harrach ígérte, még téma lehet. S hogy 2030-ig nem változik a nyugdíjrendszer? A 2010-es kampányban a Fidesz röplapjain az állt, hogy „A Fidesz megvédi a magánnyugdíjpénztárakat”. A háromezermilliárdos pénztári vagyon államosítása után Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott azt mondta: azt a pénztártagokra értették.

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvaható.

http://nol.hu/velemeny/elony-a-tehennel-1477709

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.