DEAC-siker: rangadó karácsonyra

Shaquille Hines és Carlton Guyton  Fotó: DEAC

A Debreceni Egyetem férfi kosarasai szerda este rangadóval hangolódtak a szeretet ünnepére. Az Oláh Gábor utcára ezúttal a Szolnoki olajbányász látogatott. A nagyszünetre magabiztos előnnyel, ám edzője nélkül kellett levonulnia Polyák Lászlóéknak. Kaotikus második félidő után végül a győzelem is magabiztosan született.

Mit várhat a szurkoló, ha erős csapata gyöngélkedik, s épp a hullámvölgy kellős közepén a bajnokság egyik legjobb formában lévő alakulata ellen kell kiállnia? A DEAC – Olaj rangadó első félideje alapján pontos választ kaptunk a kérdésre, legalábbis debreceni szemszögből. A sérüléséből nemrég visszatért csapatkapitány, Polyák László könnyed kosarakkal hozta lendületbe a fekete-fehéreket. A hátvéd kettő játékrész alatt százszázalékos mutatóval 13 pontot dobott össze. Ám a zökkenőmentes kosárlabda a csapatjáték révén alakult úgy már az első negyedben, hogy a legutóbbi, Pakson elvesztett meccsen látott hibáknak szinte nyoma sem maradt. Kézről kézre járt a labda, a pontos passzok pedig rendre megtalálták Ronald Mooret, aki elindult a gyűrű felé, vagy épp kijátszotta a vonal mellett várakozó társnak, hogy aztán bezúgjon egy hármas. Az első tízperc hajrájában kétszámjegyűre duzzadt a DEAC-előny. A Tisza-partiak kapaszkodtak, de a szervezett debreceni támadások újból tíz fölé emelték a különbséget.

A félidő előtt a zsűriasztalnak is fontos szerep jutott, hiszen egy szolnoki támadást követően kisebb kavarodás alakult ki a játékvezetők körül. Az ítélet alapján végül összesen három személyi hibát is kiosztottak, kettőt debreceni, egyet szolnoki oldalon. A legsúlyosabb döntést azonban a cívisvárosi mester, Kovács Adrián szenvedte, akinek második technikai hibája miatt el kellett hagynia a kispadot.

A mester hiánya a harmadik nekifutás kezdetén megbosszulta magát. Úgy tűnt, a DEAC saját hibái áldozatává válik. A hirtelen szolnoki egyenlítéstől, úgy látszik, még a játékvezetők is megdöbbentek, ugyanis igen lendületesen keltek szárnyra az elengedett személyi és technikai hibák. Carlton Guyton azonban nem illetődött meg és kulcsfontosságú pillanatban a félpálya felétől küldött helyére egy hatalmas hárompontost. A vendégek piros mezes gárdáját Warner próbálta hátára venni, de dobásai felemásra sikerültek. A negyedik negyedben ráadásul a Debrecen megtalálta az első félidőben „produkált” ritmust, immár Andjelko Mandics vezetésével. A rangadó utolsó perceire sikerült visszaépíteni tíz közelébe a hazai előnyt, majd a DEAC a végére megint túllépett a kétszámjegynyi lélektani határon. A végeredmény 82-71 lett.

Polyák László és Djordje Drenovac együtt 35 pontot érő kosarat szereztek. A Debreceni Egyetem idén meglepően rapszodikus „fiai” pedig győzelemmel ünnepelhetik a karácsonyt. Az esztendőben, a két ünnep között még kettő alkalommal lépnek pályára. December 27-én Zalaegerszegen, míg 30-án Kecskeméten.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.