DEAC-győzelem: az őrület határán

Polyák László látványos pontszerzése  Fotó: MKOSZ

Aki lelkes követője a DEAC férfi kosárlabda-csapatának, az hírelheti magáról, hogy az elmúlt egy héten kétszer került infarktus közelébe. Múlt hét szombaton az oroszlányi csapattól vitték el a pálmát reménytelennek tűnő helyzetből, kétszeres hosszabbítás után, most szerdán pedig a tabella harmadik helyezettjét, a Zalaegerszeget „feszítették keresztre” egy hosszabbítás után: 83-81-re.

Az első négy percben 8 sikertelen dobása volt a debreceni fiúknak, volt közeli, távoli és büntető. Aztán hét sikeres dobás és még néhány sikertelen próbálkozás után az első negyedet egy pontos előnyel zárta a DEAC. Ennek ellenére az egész kezdésen érezhető volt az idegesség, helyenként az álmosság, pedig Mandics mester a legerősebb összeállítást küldte a pályára: Tóth Ádám, Drenovac, Mócsán Bálint, Gáspár Mátyás, Govens. (21-20)

A második negyedben aztán megfordult a széljárás, és a Zalakerámia három ponttal többet dobott, mint a DEAC. A Mandics-gárda fele-fele arányban dobott sikeres és sikertelen labdákat, míg a dunántúliak valamivel több dobással, köztük két sikeres triplával átvették a vezetést (34-36)

A harmadik negyed sem záródott boldogabb eredménnyel, sőt, tovább romlott a helyzet. Pontatlan dobások, kihagyott ziccerek, elrontott passzok, elvesztett labdák, távolról nézett lepattanók szomorították az amúgy lelkesen szurkoló közönséget. Tucatnyi sikertelen dobás mellett mindössze hét labda talált a gyűrűbe. (48-60)

Még nem tűnt elveszettnek a meccs, hiszen mindenki tudja, a DEAC a teljesen reménytelen helyzetből is megpróbál fordítani, az akaraterőben nincs hiány. De a 12 pontos előny elszomorítóan hatott. De nem Mócsán Bálintnak és társainak, akik tudják, mit kell ilyen állásnál tenni. És elkezdődött a pontszerzés a negyedik negyedben. 18 dobásból tíz eredményes volt, amiből Mócsán Bálintnak 4 triplája és egy büntetője fordított az arányon, és egyúttal csendesítette a tucatnyi, igen lelkes zalaegerszegi szurkolót. (71-71)

Az ötperces hosszabbítás végképp felpörgette a hazai játékosokat és a szurkolótábort is. Rendkívül nagy összpontosítással, egyetlen dobáshiba nélkül a debreceni fiúk öt sikeres közelivel és két eredményes büntetővel felülmúlták a zalaiakat, akik a rájuk „ragasztott” idegesség miatt csupán három sikeres dobással és három büntetőponttal szenvedtek el, hatalmas csatában. (83-81)

Andjelko Mandics vezetése óta a DEAC gárdája minden mérkőzést megnyert, ötből öt győzelem, ami azért is nagyon jelentős, mert a tabella első három helyezettjét is sikerült két vállra fektetni.

A mérkőzés különösen örömteli színfoltja volt, hogy a játékvezetők a megszokotthoz képest gyakrabban használták a videóbírót, alátámasztva döntéseiket, egyúttal megnyugtatva az edzőket, játékosokat és legfőképpen a nézőket.

B.A.

DEAC – Zalakerámia ZTE KK 83-81 (21-20, 13-16, 14-24, 23-11, 12-10)

DEAC: GOVENS 17/3, MÓCSÁN 24/15, Drenovac 9/3, Gáspár 5/3, Tóth 4 csere: Taylor 4, Scott 10, Polyák 7/3, Neuwirth.

vezetőedző: Andjelko Mandics

Andjelko Mandics: Izgalmas mérkőzés volt, gratulálok a srácoknak, a karakterünk rendben van. Ez az ötödik győzelmünk zsinórban, ami nagy teljesítmény, főleg, hogy ez a tabella élén álló csapatok ellen sikerült. Idegesek voltunk végig, türelmetlenül játszottunk, megengedtük a ZTE-nek, hogy elkapja a ritmust, de nem adtuk fel. Mindig azt mondom, hogy kikapni ki lehet, de nem mindegy, hogyan. Túl sok üres perc van a játékban, amit csökkentenünk kell, és ezt az energikus játékot kell az elejétől képviselnünk, mint az utolsó negyedben. Jó úton haladunk, de továbbra is nehéz helyzetben vagyunk, van most pár nap pihenőnk, de utána tovább dolgozunk, nehéz sorozat vár még ránk. Köszönöm a szurkolóknak a támogatást, legközelebb megpróbálunk kevésbé stresszes mérkőzést játszani.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.