Átgázolt a DEAC a sereghajtón

Erős védelem a DEAC palánkja alatt  Fotó: MKOSZ

A romokban heverő Jászberény férfi kosárlabda együtteséhez szinte biztos győzelmi reményekkel látogatott a Debreceni Egyetem csapata. A 16-ból 16 meccsét elvesztő jászságiak ellen a szinte hibátlanul kosarazó Debrecen könnyed, 40 pontos győzelmet aratott.

Alapvetően, természetesen beszélhetnénk a részletekről, ki hány pontot szerzett, milyen szakmai előnyöket és hibákat mutattak fel a felek, de ez felesleges. Ami azt illeti, ez a meccs alighanem egy egész országnak tanulópénzként szolgálhat. A fekete-fehér Kovács-gárda igazán laza 67-107-es diadallal rabolta el vendéglátójától a két bajnoki egységet. Miért? Mert a hajdúságiaknál rendkívül összefogottan működött a védelem, az első negyedben áttörhetetlennek bizonyult a védősor, s példás saját palánk alatti munkával verte vissza a sereghajtó akcióit a Polyák László kapitánysága alatt brillírozó DEAC. A túloldalon pedig minden bement, Somogyi Ádámtól kezdve Stefan Moodyn át Tóth Ádámig mindenkinek, aki legalább egyszer is megpróbálta bevenni a gyűrűt. Érdekesség, hogy a meccs legtöbb pontját érő kosarat összehozó játékos a Berény soraiból került ki. A DEAC győzött, méghozzá négyszer tíz egységnyivel. Az a hektikus DEAC, amely legutóbbi tíz összecsapásából ötöt, legutóbbi hét megmérettetéséből azonban csak kettőt veszített el. Arról az egyetemi alakulatról van szó, amelyiket a „korlátozott” szezon elején dobogós reményeikkel ellentétben sokan lesajnáltak. Tény, a középházi pozíció nem épp a legmegfelelőbb egy ehhez fogható keretnek, méltatlan – fogalmazhatnánk így is. A szezon azonban még korántsem ért véget, és vannak olyan csapatok is, amelyek még több pótolnivalója is van. A Debrecen teljesítményéből tehát még bármi kisülhet, Moodyék ezt meccsről meccsre bizonyítják is. Ezúttal is minden elismerést megkövetelő kosárlabdával.

Mégsem lehet elmenni a valóság mellett. A szomorú tény pedig az, hogy egy olyan Jászberény ellen aratott Kovács Adrián tanítványainak csapatmunkája 40 pontos győzelmet, amely egyszerűen győzelemképtelen. A magyar kosárlabdában tehát sajnos van helye és keresnivalója egy afféle kis csapatnak, aminek tagjai talán nem is szeretnének játszani, leginkább nem jóval erősebb keretek ellen. Az egyik hazai akció során tiszta ziccerben érkezett a labda, s közeledett a gyűrűhöz, de a dobás mintha puszta kötelességből történt volna, mindenféle – talán pályán kívül is elfogyott – motivációt nélkülözve. Stefan Moody kapva kapott az alkalmon és magasságát meghazudtolóan az égig emelkedett, s a labdát mint Prométheusz az istenek tüzét, lelopta a palánkról. A DEAC „fiaiban” megvolt a tűz, s lángra gyújtották a jászsági csarnokot, szinte égett a háló egy-egy tripla után. Hogy teljes legyen a kép, a hajrában játékra jelentkező ifjú Neuwirth Bence is bezúgatott egy hibátlan hármast, első kísérletéből. Ez a győzelem ünnep Debrecenben. A magyar kosárlabdasport közönsége mégis értetlenül áll, s fel nem foghatja, mi is történik a kiütéses cívisvárosi diadalnak otthont adó városban…

Barna Marci

DEAC: Moody 12/6, Somogyi 11/3, GUYTON 17/9, HINES 18/6, Molnár M. 10 csere: TÓTH 15, Molnár D. -, Moore 5/3, Polyák 9/3, Drenovac 4, Molnár D. -, Neuwirth 3/3.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.