Újhullám Debrecenből

Nemrég indultak, nagy reménnyel, tehetséggel

A trap műfaja korántsem újkeletű, és természetesen hazánk könnyűzenei életét is meghódította. Néhány esztendeje azonban az Amerikából indult zenei stílusirány új kereteket kezdett magára ölteni, és egészen hirtelen robbant be a köztudatba a trap új hulláma, amelyért a fővárosban és a vidék nagyvárosaiban is tíz-százezrek rajonganak. Debrecenben sincs ez másképp, ráadásul bizton állíthatjuk, a helyi feltörekvő formációk – így a BASE – is hatalmas reményekkel pályáznak a trap-hírnévre.

Magyarországon alighanem a számos tagot felvonultató OTL (On The Low) gyűjtőformáció viszi a prímet ebben a stílusban, amelynek képviselői egyénileg és közreműködésekkel, közös szerzeményekkel is rendre népes közönség előtt állnak színpadra. AKC Misi, Ibbigang, Gyuris, Pogány Induló – csupán néhány név, amelyek szorosan köthetők az OTL-hez, de Debrecen is adott már a népszerű és népes formációnak tehetségeket, mint például Nasiimov. Noha kétségtelen, hogy a trap újhullámának ők a nagyágyúi, mégsem beszélhetünk egyeduralomról. Már csak azért sem, mert a feltörekvő, lelkes ifjaknak áll a világ.

A 2022-es esztendőben, egészen pontosan májusban, tehát nem egész egy esztendeje alakult az ugyancsak újhullámos trap-műfajt, az életstílust explicit szövegekkel, nyíltan kifejező elektronikus stílusirányt képviselő BASE a cívisvárosban. Az egyébként a tavasz közeledtével, új egyetemi félév kezdetével egyre több felületen megjelent trapformáció összesen négy előadóval (ebből két frontember) és két producerrel működik, a YouTubeon pedig Base Music-ként található meg. A tagságot a YouTuberként is komoly sikereket és nézettséget elért Tóth Benedek „Blessy” (alapító), Simon Kristóf „SMN” (alapító), Tóth Balázs „bbaby”, Krasznai Levente „krasznai”, Ugrai Gergő „ugin” és Nagy Bence „prodbybence” alkotja, továbbá társulnak még hozzájuk olyan háttérszereplők is, mint például a promóterek, marketingesek, állandó segítők-kísérők. Felállásuk tulajdonképpen egy kiadói szerkezetnek feleltethető meg, tekintve, hogy különálló szerepkörben látja el a feladatot a produkciós tag, a sajtó-marketing is biztosított számukra, de természetesen nem hierarchiáról van szó, hanem példás csapatmunkáról.

A videómegosztón, zenei streaming alkalmazásokon több tízezres megtekintéssel/hallgatottsággal büszkélkednek a tehetséges srácok, az egyik legnagyobb slágerükre, a Nincsen korlát című dalra (Blessy ft. SMN) kettő hónap alatt már 15 ezren kattintottak, a SMN ft. Blessy koprodukciójából megszületett Catfisht pedig már több mint 25 ezren hallgatták meg.

Hogy teljes legyen a kép, fontos megjegyezni, a BASE korántsem csupán a közösségi média számára gyártja a – leendő – slágereit. Bár egyelőre csak a debreceni közönség találkozhat a fiúkkal - legalábbis a közeljövőben, - jó úton haladnak az országos színtérre való kilépés felé, erre pedig már konkrét jelek, megkeresések is utalnak. A hajdúság fővárosában többek között olyan nívós bulihelyszíneken állnak színpadra, mint a belvárosi Say Hello, az egyetemi partikat rendre teltházzal bemutató Kazánház. Márciusban pedig a 2022-ben több tízezres közönséggel útjára indult, egész várost felölelő Made in Debrecenen is bemutatkoznak. Innentől kezdve pedig az út meredeken emelkedik. Hiszen kétségtelen – felfelé „nincsen korlát”.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.