Olvass és álmodj!

A rendszeresen olvasó gyerekek az iskolában jobban teljesítenek nem olvasó társaiknál

Nem tudom, ki hogy van vele, de én szeretek olvasni. A könyvekben mindig valamilyen lehetőség van.

Ránézve egy könyvtári polcra az alábbi gondolat jut eszembe: „Minden itt látható könyvnek lelke van. Mindegyikben benne rejtőzik annak a lelke, aki írta, és mindazoké, akik olvasták, átélték és álmodtak róla.(…) Az itt található könyvek mindegyikéről elmondható, hogy egyszer a legjobb barátja volt valakinek.” (Carlos Ruiz Zafón)

Egy élmény, amitől a mai fiatalok megfosztják magukat, mert nem szeretnek olvasni.

Gondoljunk csak bele, milyen álmodozó egy gyermek, micsoda képzelete van! A gyermekkorban hallgatott mesék által a képzelet fejlődik, és elindul az olvasás megszerettetése a könyvek birodalmán keresztül. A család szerepe a legfontosabb, hogy minél korábbi életszakaszban megfelelő, lebilincselő olvasmányélményhez segítsék a gyermeket, és ez az olvasáskultúra megteremtését jelenti. Benedek Elek születésének évfordulóján, szeptember 30-án ünneplik immár 17. alkalommal a magyar népmese napját, amelynek alkalmából Magyarországon és a határon túl egyaránt számos előadást, felolvasást és játékos programokat szerveztek a népmesékhez kapcsolódva. Ez nagyon fontos információ a gyermekek számára, mind tájékozódás, mind a figyelemfelhívás szempontjából.

Napjainkban egyre többször halljuk, hogy a fiatalok egyre kevesebbet, vagy egyáltalán nem olvasnak. A kötelező olvasmányokról szóló kritikákat ne is említsük. Kifogás van bőven: unalmas, hosszú, régi …stb. Nézzük is meg a teljesség igénye nélkül, milyen előnyei lehetnek, ha mégis valamilyen folyóirat, könyv kerül a kezükbe. A képzelet és gondolkodás mellett bővül a szókincs, javítja a koncentrációt, fejleszti a kommunikációt, megjelenik a kiegyensúlyozottság és nyugalom érzése.

Az internet megjelenésével és használatával számos lehetőség nyílik a gyermekek részére, hogy tájékozódjanak saját érdeklődésüknek megfelelő új könyvek, kiadványok megjelenéséről. Ehhez mindenképp szükséges, hogy a gyermekeknek információjuk legyen arról, hogy mit, hogyan, milyen módon lehetséges és érdemes keresni. Fontos lenne megtanítani a Magyar Elektronikus Könyvtár használatát, amivel kedvenc íróik, költőik műveit megkereshetik, letölthetik, vagy éppen a kötelező irodalom is könnyen elérhetővé válna.

A gyakorlott olvasók szerint az interneten történő olvasás mellett kézbe is kell venni egy-egy könyvet, amelynek érezzük az illatát. Azt hiszem ez gyermekkorban is így van. Egy hozzám nagyon közelálló vers jut eszembe: Fazekes Anna: Öreg néne őzikéje. Szinte minden este ezt hallgattam, és megunhatatlan volt, újra és újra átéltem a történetet. Ma is kedves emlékeket idéz fel bennem. De térjünk vissza a valóságba!

A mai világban már a Facebook oldalát szinte mindenki ismeri. Lehet kapcsolatot tartani a kortárs írókkal, vagy ha nem ők, akkor a kiadóik szerkesztenek profilokat, amelyeket érdemes követni.

A youtube-on is visszakereshető sok vidám pillanat. Ifjúsági filmeket megnézve a gyermek nyomban rájön, hogy a költészet nem távoli, nem elavult, ma is van, csak észre kell venni, remek és szórakoztató. Így hát mindenkit arra bíztatok, hogy olvasson és álmodjon!

Uszó Ildikó

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.