Kötelező győzelmek a zsebben

Öröm Szalai gólja után  Fotó: mlsz.hu

Két könnyű sikerrel folytatta útját a magyar labdarúgó-válogatott a 2022-es katari világbajnokság felé vezető úton. Marco Rossi tanítványai előbb San Marino, majd Andorra vendégeként diadalmaskodtak egyaránt három-három góllal.

A 33 ezres lakosságú dél-európai miniállam inkább csak túlélője, semmint uralkodója a gyepen zajló küzdelmeknek. Gólt és pontot csak legritkább esetben szerez, nem véletlenül szerénykedik a FIFA-világranglista utolsó helyén. Eddigi egyetlen sikerét egy Liechtenstein elleni barátságos összecsapáson aratta tizenhét esztendővel ezelőtt.

Ilyen előjelek ismeretében a magyar fiúknak még alaposan felforgatott tizeneggyel is illett gyorsan rövidre zárni a lényegi kérdéseket. A labdabirtoklással nem is adódott gondja Szalai Ádáméknak, a tizenhatos előterében viszont rendre megakadt a tudomány. A két csatár így is rúghatott egy-egy büntetőt az első felvonásban: Szalai az elsőnél pontosan és eredményesen célzott, Sallai Roland viszont elmulasztotta esélyét. Nem úgy a második félidő derekán eleresztett bólintásával, amely védhetetlenül hullott a kapuba. Ekkor már valamivel jobban festett a magyar gárda: a jobbszélen Botka Endre beadásai, míg a baloldalon Kalmár Zsolt elmozgásai vittek színt a játékba. A 3-0-s végeredményt Nikolics Nemanja állította be egy újabb tizenegyesből.

A soron következő andorrai kiruccanás kapcsán alighanem sokak gyomra összeszorult, elvégre 2017 nyarán csúfos vereséget szenvedett az amatőr labdarúgók sorát felvonultató gárdától az akkor még Bernd Storck vezette garnitúra. Most csak az első negyven perc alakult keservesen, ráadásul Kalmár Zsolt is csúnyán megsérült. A helyére érkező Gazdag Dániel viszont a meccs egyik legjobbjának bizonyult. Végig nagy kedvvel futballozott, ráadásul Fiola Attila közeli fejesgólja után ő duplázta meg a magyar előnyt. A legszebb jelenet egyértelműen a Szalai Ádám-Kleinheisler László páros nevéhez köthető: előbbi ügyesen csúsztatott, utóbbi pedig precíz befejezéssel szerezte meg a harmadikat – amely egyben válogatott pályájának is a harmadik találata volt. Az utolsó percekben Nego érkezett, s passzolt a hálóba Varga Roland gólt érdemlő tekerését követően, az utolsó szó azonban a sokat kellemetlenkedő hazaiaké volt: az apró termetű Puyol higgadtan vágta be a szépségtapaszt jelentő tizenegyest, a magyar válogatott azonban így is simán, 4-1-re nyert.

Legközelebb tétmeccsen a nyári Eb-n láthatjuk majd Marco Rossi fiait, a viadal „halálcsoportjában” (Franciaország, Németország, Portugália) való tisztes helytálláshoz azonban égető szükség lesz arra, hogy minden kulcsemberét bevethesse az olasz kapitány.

Tóth Sándor

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.