Keleti helyzetkép

Ungvári utcarész

Ukrajna keleti részén több mint egy éve tart a belháború a szakadár orosz erők és az ukrán hadsereg közt. Hiába a minszki megállapodás, a tűzszünetet nap, nap után megsértik.

A belviszály komoly hatással van az ukrán gazdaságra. Nemzetközi segítség nélkül elkerülhetetlen lenne az államcsőd. Az ország egyelőre megmenekült a legrosszabbtól, de a lakosság érzi a következményeket.

Nemrég Ungváron jártam. A város Kárpátalja legnépesebb települése. A harcoktól ezer kilométerre éli életét. Látszólag nyugalom honol, ám beszédbe elegyedve rengeteg a panasz. Mindenek előtt a gyorsan emelkedő árak miatt. Egy nyugdíjas havonta tizenötezer forintnak megfelelő hrivnyát kap kézhez, pedagógus sem többet huszonötezernél. E szerény juttatásokhoz képest például egy kiló sertéshús százhúsz hrivnya (ezernégyszáz forint).

Folyamatosan emelkednek a rezsidíjak. Az elmúlt hónapban a hulladékkezeléssel foglalkozó vállalat jelentette be szolgáltatásai árának emelését. Magánszemélyek ezentúl 11 hrivnya 57 kopijkát kénytelenek fizetni. A lakosság elégedetlen. A közműdíjak ellen tiltakoztak több alkalommal is. Az ungvári megyeháza előtt a nyugdíjasok sereglettek össze, akik követelték a földgáz árának felülvizsgálatát. Az utóbbi időben a helyi fogyasztók áttértek a fölgáztüzelésre, de a fűtőanyag árának rohamos emelkedését a kevés nyugdíjból képtelenek fizetni. A demonstrálók a megyei vezetőknek jelezték, hogy télen megfagynak, ha az illetékesek nem tesznek valamit. A tiltakozók jelezték, ha nem történik érdemi intézkedés, tüntetésük heti rendszerességűvé válik. A hrivnya értéktelenedése komoly probléma az ottani devizahiteleseknek is. Ungváron nem, de Kijevben már tüntettek az egyre többet törlesztők. Sőt nemcsak demonstráltak, hanem autógumikat is égettek. A kormánytól megoldást követeltek.

Ungváron kétfajta ember él. Az egyik, amelyik elad (ők vannak sokkal többen), s aki venni akarna, minél olcsóbban. Mindent árulnak. Még a segélyt is. Májusban önkéntes segítők megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a keleten harcolóknak gyűjtött adományokat próbálnak értékesíteni. Golyóálló mellényeket, hőkamerákat és más katonai felszereléseket hoztak haza a szabadságra, vagy ápolásra hazaérkező katonák, igyekezve zsoldjaikat kiegészíteni.

Az iskolások egy része nem a nyári vakációt várhatja, hanem a katonai bevonulást. A szakiskolák, technikumok végzőseinek a diplomaosztással együtt adták át a hadsereg behívóját. A megyei hadkiegészítő előre bekérte a diplomaosztó ünnepségek időpontjait és helyszíneit, nehogy egyetlen nebuló is meglógjon.

Az ungváriak a háborúval kapcsolatban a legrosszabbakra is felkészülnének, akár orosz szakadár rakéta- vagy légitámadásra is, ám félnek, mert a jelzőrendszer közel nem tökéletes. A városban május közepén légoltalmi gyakorlatot tartottak. Kevés sziréna szólalt meg. A régi rendszerű, orosz gyártmányú hangjelzők elavultak, karbantartásuk is elmaradt. Mintegy háromszázat kellene lecserélni. A munkát már az elmúlt évben elkezdték, és EU-s támogatásból eddig harmincöt, a kívánalmaknak megfelelő jelzőkészüléket helyeztek üzembe.

Tehát a város lakosságának látszólagos nyugalma csak a felszín. A mélyben sokasodnak a bajok, nő az elégedetlenség.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.