A Debreceni Egyetembe integrálódik a Kenézy-kórház

A Debreceni Egyetem (DE) veszi át a helyi Kenézy Gyula-kórház fenntartói jogait az év közepétől, ezzel megkezdődik a két intézmény másfél évig tartó teljes integrációjának folyamata - jelentette be a DE rektora csütörtökön sajtótájékoztatón.

Szilvássy Zoltán elmondta, hogy kedden kapta meg Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének az integrációt engedélyező levelét, amelyben az időpontokat is rögzíti: június 30-ig kell a fenntartói jogokat átadni az egyetemnek, december 31-ig integrálják a kórházi kiszolgáló, támogató funkciókat ellátó szervezeteket, a jövő év végére pedig a teljes integrációval létrejön az ország legnagyobb egészségügyi intézménye Debrecenben.

Édes István professzor, a DE Klinikai Központjának főigazgatója közölte: az összes szakdolgozóra és orvosra szükség van, az integráció nem jár együtt elbocsátásokkal, létszámleépítéssel.

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, aki még debreceni polgármesterként vett részt az integráció előkészítésében, azt emelte ki, hogy a teljes integráció befejezéséig még számos jogszabályt, törvényt kell módosítani.

Az egészségügyi szabályozást is újra kell gondolni a klinikai központok tekintetében, mert a jelenlegi, „átlagbeteget, átlagellátást” finanszírozó szabályozás nem alkalmazható a speciális ellátásokat is végző progresszív szervezetek esetében - magyarázta a politikus.

Kósa Lajos szerint ezzel a miniszteri döntéssel az is eldőlt, hogy az orvosképzésnek integrált egyetemi körülmények között kell maradnia, legalábbis vidéken, illetve Debrecenben bizonyosan.

Lampé Zsolt, a Kenézy-kórház főigazgatója és Édes István egybehangzóan hangsúlyozta, hogy Debrecenben egy régi folyamat folytatódik, illetve fejeződik be: a traumatológiát például az 1980-as évek végétől közösen működtetik a Kenézy-kórházban, s ez a szakmai integráció azóta több szakmában is megvalósult.

Ónodi-Szűcs Zoltán, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója, akit a miniszter az integráció felügyeletére kijelölt, kiemelte: a Debreceni Egyetem vonzóképessége évről évre nő a külföldi hallgatók számát tekintve.

Azzal, hogy a Kenézy-kórház 1500-as ágyszámával megduplázódik, s összesen 3000-re nő a klinikai centrum ágyszáma, növekszik a gyakorlati képzés színvonala is az egyetemen - tette hozzá.

Bács Zoltán, a DE kancellárja szerint az integrációval nemcsak Magyarország legnagyobb egészségügyi ellátó intézménye jön létre, hanem az orvosképzésben legnagyobb gyakorlati háttérrel rendelkező képzőhely is.

Az összevonás után az intézmény költségvetési főösszege meghaladja majd az évi 100 milliárd forintot - érzékeltette a kancellár.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.