A virágajándékozásnak is van illemtana

Virágajándék

Legyen szó bármilyen alkalomról és, ha például végképp ajándékötlet híján is vagyunk, virággal biztosan nem nyúlhatunk mellé.

Már egy szállal is biztosan örömet szerezhetünk. Viszont a tökéletes hatás érdekében van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni. Nézzünk néhány íratlan, de követendő tanácsot!

Futárszolgálattal is küldhetjük, ha nem tudunk jelen lenni, vagy csak úgy, figyelmességből, hogy otthon azonnal vázába kerülhessenek. (Az illem is úgy diktálja, hogy a kapott virágot helyezzük egyből vízbe.) Hiszen egy csokrot vagy kosarat nem túl kényelmes magunkkal cipelni sehová. A cserepes virággal is hasonlóan, körültekintőbben érdemes eljárni, és elsősorban közeli ismerősöknek, családtagoknak szánjuk, ha tudjuk, hogy el tudja helyezni vagy kertbe ültetni. Kaktuszt is csak akkor adjunk, ha gyűjtik és szeretnének is ajándékba. Ha egy szál virágot választunk, az hosszú szárú legyen, a rövidebbeket köttessük csokorba. Vegyes csokornál törekedjünk a harmóniára, ne túl egymástól eltérő színeket válasszunk. A sötétebb, pirosas színű kevesebb legyen benne a világosabbaktól. Mindig friss, jó állapotú virágot vegyünk, a kókadt később sem fog magához térni. Ha tudjuk, valakinek mi a kedvence, akkor azzal kedveskedjünk. Mennyiséget tekintve nem érdemes túlzásba vinni. Évfordulókat, születésnapokat kivéve, egyfajtából tíz szál alatt páratlan számú a mutatós, tizenegytől lehet tetszőleges.

A papírcsomagolást mindig távolítsuk el átadás előtt, a celofán maradhat. Vendégségben férfi adja át a vendéglátó hölgynek, balkézzel. A virágot felfelé tartva. Ne felejtsünk el pár üdvözlő, kedves szót mondani ilyenkor. Nő lehetőleg ne ajándékozzon férfinak, esetleg beteglátogatáskor, vagy idősebb férfinak tisztelet jeleként. Férfiaknak is adhatunk persze virágot. Színeiket tekintve legyen akkor zöld, kék, sárga vagy sötétebb színek. De bonsai vagy bambusz is megállhatja a helyét.

Vásárláskor nyugodtan kérjük ki a szakeladók tanácsait. Rutinosságuk nagyban megkönnyítheti helyzetünket, hiszen a kombinációs lehetőségek tárháza végtelen. Akár divatirányt, évszakot, kedvenceket, életkort vagy alkalmat szeretnénk alapul venni. Esetleg bármiféle kísérő ajándékot is köttethetünk hozzájuk vagy kosárba is helyezhetők velük. Valamint ápolási tippekkel is elláthatnak, amit adjunk is tovább.

Nem utolsó sorban azt is mondhatnánk, hogy a virágoknak külön nyelvük van. A hagyományban, közfelfogásban bizonyos virágfajtákhoz vagy színeikhez jelentéseket, erkölcsi fogalmakat, üzeneteket társítanak. Így a piros, vörös a mély érzelmeket; a kék a hűséget szimbolizálja. A sárga nemcsak az irigység, a vidámság színe is; a fehér a tisztaságé, olykor a gyász kifejezője; a zöld a reményé, a lila a barátságé, együttérzésé; a fekete komolyságot, de bánatot is szimbolizálhat. A rózsaszín bárkinek küldhető, derűt, frissességet sugároz.

Hivatalos alkalmakon, rendezvényeken kerüljük a vöröset, a bódító és erős illatúakat. A gyászt szimbolizáló virágokat is csak a szükséges esetben vegyük. Ilyen például liliom, őszirózsa, krizantém.  

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.