Az autizmus világnapja

autista gyerek

Az autistákra figyelés egy filmnek köszönhető. Barry Levinson rendezésében 1988-ban forgatott Esőember (Rain Man) a szakemberek véleménye szerint meglehetős pontossággal ábrázolta az autista ember különcségét, jellemét. A film főszerepét alakító Dustin Hoffman hitelesen alakította az autista felnőttet.

A film rövid cselekménye, (aki nem ismerné): Charlie Babbit az aranyifjak életét élte. Apjával soha nem jött ki, aki halálakor csak néhány rózsabokrot és egy 40 éves autót hagyott rá. Bátyjának hárommillió jutott. A bátyja autista. Intézetben akadt rá. Magához veszi, abban a reményben, hogy így a vagyonhoz jut. Raymond, a báty, kívülről citálta Shakespeare összes művét, félt a repüléstől, csak sportalsót volt hajlandó viselni, 23.00-kor mindig le kellett feküdnie és zseniális fejszámoló. Az együttélés során Charlie megszereti bátyját, megtanult együtt élni különlegességével. Már nem érdekelte a hárommillió.

A cselekmény rövid ismertetése tartalmaz néhány, az autistákra oly jellemző viselkedési megnyilvánulást. A szélsőségek emberei. Viselkedésükben ne keressenek racionalitást! Minden autista individualista.

A mai napig tart a vita: az autizmus betegség, fogyatékosság, vagy a tűrési határon belüli másság? Ami biztos: az autizmusnak, eddig pontosan körül nem határolt genetikai okai vannak.

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Jellemzi egyfajta szellemi egyedüllét, korlátozott tevékenység és érdeklődés. Megfigyelhető a kommunikáció súlyos károsodása. Alig képesek személyekkel kapcsolatba lépni; sokkal nagyobb örömet jelent számukra a tárgyakkal való foglalkozás. Jellemzők még az egyszerű, ismétlődő mozgások, az állandóan visszatérő gondolatok, a kényszeresnek tűnő, de látszólag céltalan és körülményes foglalatosságok. Magyarországon kb. hatvanezer, a világon hatvanhét millió autista él.

Jelenleg magam is foglalkozom egy autista magántanítvánnyal. Gyenge tanulmányi előmenetelű. Az osztályközösség elfogadta, ő azonban kivonja magát minden közös tevékenység alól. Szóban alig nyilvánul meg, általában írásban felel. Az előbbieknek azonban ellentmond, hogy szereti a memoritereket, azonban megtanulásuk során mindig ugyanott vét hibákat. A sztereotípiák rabja. Soha nem mosolyog. Kedvenc foglalatossága egy kislabda falhoz dobálása. Gyakran tanulás közben is dobálásra érez kényszert. Nagyon nehezen fogadott el. Ötödik hónapja foglalkozom vele, mostanra jutottunk odáig, hogy kérdéseimre tőmondatos választ ad. A tanulás végén mindig megmutatja kedvenc tengeri malacát. Kötelező megsimogatnom, majd menetrendszerűen a macskáját keressük meg.

2008-ban az ENSZ április 2-át az autizmus világnapjává nyilvánította. Azóta minden évben április első hetében a figyelem középpontjába kerülnek az autisták.  A világszervezet arra kéri a tagállamokat, hogy tegyenek intézkedéseket a társadalmi tudatosság növelésére az autizmus kezelésében, és ösztönözze a korai diagnózis és fejlesztő beavatkozás kidolgozását.
A nap tiszteletére a részt vevő országban kék színűre világítanak ki egy-egy ismert épületet, mert a kék az autizmus színe. Magyarországon idén az Országházat világítják kékre, a világon többek között az Eiffel tornyot, a prágai Károly-hidat, vagy Rio de Janeiróban a Megváltó Krisztus szobrot.

                                                                                  Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.