Így még nem gondoltam a körömpörkölt elkészítésére, de ezentúl biztosan így fogom főzni. Még a csülköt is. Szerencse egy „véletlen” telefonhívásnak, ahonnan instrukciókat kaptam vidéki ismerősömtől.
A körmöket hideg vízben áztatva, többször megtisztítjuk. Pörkölt alap lében főzzük: hagymapirítás olajban vagy zsírban, esetleg csemege zsírszalonnát oldjunk forró zsírban, majd ebben megforgatjuk a körmöket, 10-15 percig. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, majoránnával, pirospaprikával, őrölt borssal. Ha kellően átveszi a köröm ezek ízét, felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt alacsony hőfokon forrásig főzzük. Majd szükség szerint utána fűszerezünk. Fedő nélkül, kicsit magasabb fokozaton addig főzzük, míg a víz elpárolog annyira, hogy sűrűbb állagot kapjunk. Ekkor hozzáadhatunk gombaszeleteket, hogy egyenes arányban főjenek tovább, így kb. egy-másfél óráig főzzük. Vadas mártással bolondíthatjuk: másfél evőkanál liszt és tejföl, mustár keverékével. Hígítható krémszerűre az alap lé segítségével. Majd belekeverjük a pörköltünkbe, és lassú lángon, kb. fél óra alatt, összesűrítjük. Kavargatás közben, 1-2 dl félédes, édes vörösbor is hozzáönthető.
Köretként főtt burgonya, tészta is tálalható ízlés szerint, valamint savanyúság.
Hozzávalók: 2 kg köröm (forrázott vagy perzselt), hagyma, szalonna, só, bors, pirospaprika, majoranna. Esetleg befőtt gombaszeletek tisztítva, 1-2 dl vörösbor.
Habaráshoz: egy evőkanál liszt, -mustár, -tejföl.
D. B.
Új hozzászólás