A világ zenéje

Új-guineai együttes

A legkevésbé arra készültem, hogy a világzenéről írok. Előttem hevert Imiről, a parazita ingyenélőről készült beszélgetés vázlata, amikor feleségem szólt, hogy valami érdekeset talált a tévében.

És valóban. Londonban a BBC olyan zenei csemegében részesített, amely elég ritkán adatik meg számomra. Kimondottan kedvelem a világzenét, amikor a hagyományos hangzás modern hangszerelésben kerül a hallgatók elé. Sebestyén Mártának köszönhetően a magyar folklór is ismertté vált a világ zenei „fogyasztói” számára.

Feleségem a tévécsatornákon szörfözve kötött ki a BBC Entertainmenten. Éppen mongol zenekar játszott. A kétszólamú torokhang a mongolok érdekes hangi megjelenítése, de a Szibériában lakó őseink, az újgurok zenei világában ugyanúgy megtalálható. Érdekes aláfestő zenéje volt például a PecaVadász tévé stábjának az Irtis mellékfolyóinak csukavadászatáról készült filmjének. A kétszólamú torokhanggal kísért helyi dalok modernizált változatai különleges élményt nyújtottak a filmbeli horgászbeszámoló nézőinek. Most valami hasonlót hallhattam. A mongol zenekar a hagyományos hangszerekkel, mint a morin huur (trapéz alakú fából készült keretezett szilárd doboz, amihez két húr tartozik), szólaltatta meg modern hangzásban a nép dalait.

Őket a szibériai Arjakán zenekar követte. A három nő egyetlen hangszere az elektronikus doromb volt. Népi hangszerek modern hangú megszólaltatására számtalan kísérlet történt. Elég az Illés zenekarban Bródy János elektromos citerájára, vagy a skót Heviya szintén árammal megszólaltatható dudájára gondolni. A szibériai nők népviseletben, díszes ruháikban, fémpánttal homlokukon léptek színpadra, adták elő „Ajánlás a kovácsok védőszentjének” c. dalukat.

A messzi távolból érkezett nők után a BBC Koncertzenekar Malajziáról és Grönlandról muzsikált, nagyon szép vetített képeket vetítve a háttérbe.

A szimfonikus opuszt az Új Guinea képviselői követték. A Bibikaur Cápakivik együttes a „Cápahívogatók dalát” adta elő. Arról szólt, hogy a pápuák kimennek a tengerre csalihalat fogni. Az elejtett zsákmányt horogra tűzik és a vízbe dobják. Kókuszdiócsörgőt a tengerbe engedve, azt rázva csalogatják a cápát a csalihoz. Az együttes gitár, dob és cápa kísérettel adta elő szerzeményét.

Befejezésül a BBC zenekar a brazíliai őserdők egyik utolsó nomád, a civilizáció számára ismeretlen népnek írt etűddel zárta a műsort.

A trendektől távoli könnyűzene kedvelőinek ajánlom péntekenként a csatorna zenei kínálatát. Nem fognak csalódni.

Somogyi Ferenc

Hozzászólások

Halasan koszonom ezt a cikket

Halasan koszonom ezt a cikket!!!vegre meg tudom keresni az eloadokat!!

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.