Tovább gyűrűzik a Debreceni Zsidó Hitközség körüli botrány

Felújított székház - kívül minden rendben

Áll a bál a Horovitz Tamás vezette Debreceni Zsidó Hitközségben. Kicsit, mintha a mózesi törvényeken felüli mindenhatónak képzelné magát a közösség első embere és helyettese.

Miért a bibliai közelítés? A zsidó vallásban a szombat a legnagyobb ünnep. Ekkor olvassák fel a Tórából a heti szakaszt. A mostani pontosan ide illik.

A Korách, vagy az e heti tanítás arról szól, hogy a zsidók fellázadnak, elsősorban a kohanita törzs tagjai és kinyilvánítják, hogy elegük van a zsarnoki vezetés hazugságaiból.

Ugyanez játszódik le  Debrecenben - a zsidó időszámítás szerint 5767 évvel később - napjainkban.

Mi is írtunk arról, hogy a debreceni közösség tagjai számon kérték elnöküket, ugyan árulja már el, mire kért alapszabály-ellenesen 95 millió forint kölcsönt 2015 decemberében az országos szervezettől, a MAZSIHISZ-től. Mert ezt az irdatlan összeget megkapta úgy, hogy közokiratba foglalták a feltételeket, és Horovitz Tamás vállalta, hogy idén június 30-ig maradéktalanul visszafizeti a kölcsönt. Nem sikerült a tervet teljesíteni. Mindössze 33 milliót törlesztett, azt is - híreink szerint - magán adományokból. Horovitz Tamás becsapta a teljes országos plénumot, mert azt állította, tartozik neki az Államkincstár 95 millióval, abból visszaadja a pénzt az utolsó fillérig. Csakhogy időközben kiderült, egyetlen peták sem jár neki, illetve a hitközségnek. 

A MAZSIHISZ, hogy visszakapja a kölcsönt, megpróbálta július 7-én elnökségi ülésén elszámoltatni saját alelnökét. Elhangzott, hogy hamarosan 10 millió forint adomány érkezik Izraelből Debrecenbe, ezt, ahogy megjött, azonnal utalják, meg még jön 15 millió, szintén Jeruzsálemből, aztán jövőre is érkezik valamennyi a számlára, adjanak tehát haladékot.

Tordai Péter országos elnökségi tag kérdésére, hogy milyen adomány várható a Szentföldről, Horovitz Tamás kitérő választ adott.

Ott tart tehát a dolog, hogy 61 és fél millió forint hibádzik a MAZSIHISZ kasszájából, az valahol ismeretlen helyen landolt, vagy fial. Mert arra a mai napig senki, de senki nem kapott választ, hogy mire, kire kellett a pénz? Horovitz Tamás nem engedte, hogy a kölcsönt adó bepillanthasson a számlákba, a könyvelés Debrecenben kusza, a NAV vonogatja a vállát, nem szívesen kutakodnak az egyházaknál, jobb a békesség, mondják. Közben pedig előkerült egy Belízben bejegyzett off-shore cég, amely igencsak köthető a fenti ügy szereplőihez.

Azt is megtudtuk, hogy Horovitz Tamás tartozik különböző vállalkozóknak is.  Közel húsz esztendeje részt vett a híres pornó sztár, Cicciolina testvérének házépítésében Budapesten. A bádogos mester embereit a mai napig nem fizette ki. Mint ahogy ugyanezen bádogosnak az elhíresült MAZSIHISZ székház lift beruházásánál való munka díját sem egyenlítette ki. „Tizenöt éve arra hivatkozik, várjak türelemmel, mert elfogyott a pénze" - mondta az ősz mester. (Név és cím szerkesztőségünkben)

Dr. Kunos Péter a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója a diszpolgar.hu érdeklődésére elmondta, hogy 15 napon belül vizsgálatot kezdeményeznek a Hajdúságban és addig is jelzálogjogot kívánnak bejegyeztetni a még meglévő hitközségi ingatlanokra.

Mindeközben Debrecenben a nullára süllyedt a hitélet, a zsinagóga üres, ezen a héten azok a zsidó hívők, akik elhunyt hozzátartozóik után szerettek volna gyászimát - kaddist – mondani, Miskolcra utaztak, mert ott mindig összejön a zsidó hit szerint  a minján, a tíz felnőtt férfi.

 

Az előzmények: ITT

Diszpolgár információ

Hozzászólások

Hozzászólás

Tisztelt Szerkesztőség! A Diszpolgáron 2016. július 8-án megjelent cikk kapcsán, az alábbi tájékoztatást szeretném adni, a hitközség munkájával kapcsolatosan. Július 10-én az „Udiana” nevű izraeli kórus teltházas koncertet adott „A csend kapuja” címmel, Debrecenben, a Pásti utcai zsinagógában. Örömmel töltött el bennünket a délután fél négytől folyamatosan érkező közönség látványa, mely végül színültig megtöltötte a nézőteret. A XXVII. Bartók Kórusfesztiválra érkezett kórus modern és olykor rendhagyó előadásával, felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg a résztvevőket. A Debreceni Zsidó Hitközség a vallási élet mellett nagy hangsúlyt fektet a világi és kulturális életre is. Az utóbbi időkben lezajlott fejlesztésekből adódóan, ma már olyan infrastruktúrával rendelkezünk, amelyek lehetővé teszik a legváltozatosabb programok megszervezését: koncertek, kiállítások, irodalmi estek, előadások a legkülönfélébb témákban. A hitközség tagjai mellett, rendezvényeink nyitottak Debrecen város és a környék lakossága számára is. Az eseményeket közzétesszük az írott és elektronikus sajtóban, hírportálokon. Ennek köszönhetően lényegesen megnőtt az érdeklődés kulturális programjaink iránt, rendezvényeinket egyre többen látogatják. A résztvevők egyöntetű véleménye és visszajelzése alapján bátran mondhatjuk, hogy a Debreceni Zsidó Hitközségnél soha nem látott aktív, pezsgő és tartalmas kulturális élet folyik napjainkban. Erről a tényről a cikk magát megnevezni nem kívánó írója személyesen is meggyőződhet, amennyiben ellátogat rendezvényeinkre. Az eseményekről részletes tájékoztatást adunk honlapunkon, a www. dzsh.hu-n. Kérjük, kísérje figyelemmel és várjuk sok szeretettel legközelebbi rendelvényünkön. Zámbori Edith irodavezető

imádkozás

Tisztelt Szerkesztőség! Ezt a levelemet a ma reggeli imádkozást követően írom meg, mely liturgiai szokásaink szerint zajlott. Ez azt jelenti, hogy minimum 10 felnőtt zsidó férfi részvételével tudjuk a Tóraolvasást megtartani. A diszpolgárban megjelent cikk nevét nem vállaló írója a cikkben teljes mértékben valótlanságot állít a debreceni zsidó közösség hitéletéről. Az imatermünkben folyamatosan megtartjuk imáinkat, én magam előimádkozóként vagyok ott minden nap. Azon vagyunk, hogy Debrecenben a hitélet folyamatosan meglegyen. Dickmann László előimádkozó

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.