Töltsük a kenyeret - egyszerűen

Töltött bagett

Gondoljunk a kenyérre másképp is, mint a megszokott szendvics alapanyagra, bundás kenyérként, sima köretként. Töltsük! Mármint az egészet. Kilósként, zsúrkenyérként, bagettként...

Csakis az általunk kedvelt alapanyagokat használva a legkülönfélébb módon. Az eredmény: laktatós, változatos finomságok. Íme, néhány tipp

Töltött kenyér

Legalább egy kiló kenyeret, vagy a család nagyságától függően nagyobbat keresztbe, hosszába bevagdosunk, szinte az aljáig. Tetszés szerinti töltelékekkel, mint például különféle felvágottak, sajt, főtt tojás, zöldségfélék (hagyma, paradicsom, uborka, retek, gomba, stb.) vajdarabkák, fűszerek meg-, kitömjük a kenyérnyílásokat. Nem hagyunk üresen semmit. A tetejére reszelhetünk még egy kis vajat vagy olívaolajjal önthetjük le, hogy omlós legyen, aztán reszelt sajttal és petrezselyemmel is ízesíthetjük. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, fóliába csomagolva, hogy az ízek összeérjenek, kb. 20 percre, majd kicsomagoljuk, a tetején még kb. 15 percig ropogósra süthetünk sajtot.

 

 

Töltött cipó

Egy cipó tetejét levágjuk, alsó részét kibelezzük, de lehetőleg ne a héjáig. Rétegekbe beletesszük kedvenc hideg hozzávalóinkat. Pl.: egy sor sonka, egy sor főtt tojás, salátalevél, szeletelt sajt, szendvicskrém, zöldség rétegek, és ahogy a hely engedi, megismételjük. Töltelék krémhez készítsünk elő: egy közepes uborkát, hámozva, magvazva, apróra vágva; egy paradicsom apróra vágva; egy kis fej vöröshagyma aprítva; magvazott olajbogyó összevágva; kis salátaöntettel. Ezeket egy tálban összekeverjük. Ha összeállítottuk a szendvicskenyerünket, frissen tartó fóliába tekerve tálalásig (szeletelésig) hűtőben tároljuk.

Töltött bagett

A bagett kenyeret középen kettévágjuk, kibelezzük (persze hagyni kell egy kis szélét is), így töltjük meg belülről, majd vékonyra szeletelve tálaljuk. A töltelék saját ízlésre van bízva, akár egy bevált krémes állagú szendvicskrém felvágottakkal és zöldségekkel, májkrémes zöldséges töltelék vagy sűrű salátarecept. A szeleteket sajttal megszórva sütőbe is tehetjük, hogy rápiruljon. Példa egy töltelékhez: 20 dkg juhtúró, 10 dkg krémsajt, 20 dkg vaj, egy zöldhagyma, piros és zöld húsú paprika, felvágott, só, bors. A bagettet négy részre is vághatjuk közepét kifúrva. (Ha túl hígnak ítéljük a bele töltött krémet, pótolható, sűríthető a belsejével is) A túrót sajttal, melegített vajjal összekavarjuk. Hozzákeverjük a felkockázott hagymát, paprikát, felvágottat. Sózhatjuk, borsozhatjuk. A kapott krémmel megtöltjük a bagettet, fóliába tekerve érdemes hűtőbe tenni, dermedni pár órára. Ujjnyi széles szeletekként tálaljuk.

D. B.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.