A tök igazán sokszínű zöldségünk, sok ízletes és tápláló fogás készíthető belőle. Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amik az őszi időszakban pozitív hatást gyakorolhatnak egészségünkre.
A természet bölcs, évszakonként megajándékoz bennünket „aktuális termékeivel”, így együnk azokból minél többet. Étkezésen túl gyógyászati célokra is alkalmazhatjuk azokat, valamint házi szépségápoló kozmetikumokként is felhasználhatjuk, például bőrünk, hajunk táplálására. Nem utolsó sorban otthonunkat is díszíthetjük vele ilyenkor.
Étkezési célra zsengét (ne kemény héjút) válasszuk, friss szárral. A tök magjait se dobjuk ki, hasznosítsuk inkább kenyérsütéshez, pogácsába. Bár nyersen a legegészségesebb, néhány tipp a legegyszerűbb felhasználásához. Egy jól megsült tököt például tésztasaláta alapjaként is használhatunk, esetleg vegetáriánus fasírtokba, vagy húsokkal együtt átsütve, valamint muffinba, kekszekbe is belesüthetjük.
Az elengedhetetlen, népszerű sütőtök krémleves a hidegebb napokra
Sokféle recept követhető, nézzük a legegyszerűbb változatát! Nem kell mindig mindent túlbonyolítani, ha finomat szeretnénk. Önmagában, reszelt sajttal szórva vagy pirított kenyérféleségekkel is tálalható.
Hozzávalók: 1-1,5 kg sütőtök, húsleves alap lé (vagy 1 liter vízben 2 húsleves kocka feloldva), 1 lila-, vagy vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj (vajjal is helyettesíthető), 2 dl főzőtejszín, vagy tej, só, bors, szerecsendió ízlés szerint, 1-1,5 liter víz.
Először is a tököt hámozzuk, félbevágjuk, kiszedjük a magját, és kis kockákra vágjuk.
Egy lábasban az apróra vágott hagymát olajban vagy vajban pirítjuk legalább 10 percig. Hozzáadjuk az aprított, vagy kinyomott fokhagymát és a tökszeleteteket, így pirítjuk még néhány percig. Felöntjük húsleves alap lével, amíg ellepi, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Puhára főzzük benne a tököt. Hozzáadjuk a tejet vagy tejszínt, majd levéve a tűzről pürésítjük, botmixerrel, vagy külön turmixban. Ezután még 2-3 percig összeforraljuk. Pirított tökmaggal is feldobhajtuk. Melegen tálaljuk. Tipp: a levest belefőzött burgonyával is sűríthetjük.
Süssük a tököt más zöldségekkel
Így lehet főfogás, de köret is. Hozzávalók: 1 nagy sütőtök, 1 vagy több darab hagyma, akár több félét is mellékelhetünk, 1-2 sárgarépa, krumpli, olaj, só, bors. Minden alapanyagot hámozunk, mosunk és tetszés szerint darabolunk. Egy ezeknek megfelelő méretű tepsibe beleborítjuk az összes zöldségünket, olajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, kb. zöldségeink feléig ellepő vízzel megengedjük. (akár a művelet előtt is kikenhető vékony olajjal a tepsi) Alufóliával lefedve, 220 fokra előmelegített sütőben minimum fél óráig bent hagyjuk. Ezután, ha megpuhultak az alapanyagok, fólia nélkül még kb. 10 percig pirítjuk őket.
Mézes sült tök – az egyszerű, de nagyszerű
Hozzávalók: 1-2 kg sütőtök, pár evőkanál méz. Hosszában négyfelé daraboljuk, kimagvazzuk, tetszés szerinti vékony csíkokra vágjuk a tököt. Alufóliával bélelt tepsibe rakjuk (hogy ne ragadjon le), kevés vizet öntünk rá, ne lepje el teljesen. Szintén alufóliával takarjuk le a tetejét, majd 220 fokos sütőben maximum egy óra hosszáig sütjük. Ha megpuhult, akkor kész, fólia nélkül mézet csurgatva a tetejére még 10-20 percig tegyük vissza sütni, ki mennyire szeretné pirítani.
D. B.
Új hozzászólás