Teljes a DEAC-történelem

Négy kötet, négy nagy korszak

A Debreceni Egyetem fekete-fehér sportklubjának centenáriumára született meg az a DEAC-tetralógia, amelyet Sándor Mihály sporttörténész vetett papírra. A kötetek tételesen tekintik át a klub 1919-es alapításától a különböző változásokat, adatokat, de számos érdekességről is olvashatunk.

Mikor építették a DEAC-sportkomplexum tribünjét és ma is használt építményeit? Hogyan alakult az egyetemiek történelme a háború alatt, majd a kommunizmus véres évtizedeiben? Többek között ezekre a sporttörténeti kérdésekre is választ adnak a kordokumentumként is tekinthető, adattár-történelmi gyűjtemények, amelyeket a DEAC 100. évfordulóra írt meg Sándor Mihály és Bácsné Bába Éva.

A négy kötet különböző korszakokat ölel fel, de nem csupán a különböző játékosok, változások adatai olvashatók, hanem többek között az is, hogy a Debreceni Egyetem egykori intézményeinek professzorai például hogyan vették ki részüket az egyetemi sportéletből. A szerző sporttörténész számos különleges évfordulóról írt már könyvet, így a nevével találkozhatunk DVSC-köteteken, olyan szerzemények borítóján, amelyek az Aranycsapatról, illetve annak tagjairól szólnak, ám ezúttal a város sportéletének és sporttörténetének egyik legnagyobb és legfontosabb tényezőjét jelentő klub egy évszázados múltját követhetjük végig. Időben hozzánk legközelebb a negyedik kötet áll, amely az 1990-2020 közötti periódust jelenti, ekkorra pedig már a DEAC szurkolói is megjelennek a képeken és a történeti adattárban. Fontos, hogy a DE egyesületének számos szakosztálya működik a labdarúgástól, a vitorlázáson át egészen az e-sportig. A szakosztályok képviselete azonban nem csupán a sporteseményeken van jelen, hanem különböző közösségi rendezvényeken is találkozhatunk velük, így akár Campus Fesztiválon, yoUDayen, vagy épp gólyatáborban.

A DEAC-történelem záróakkordjaként Bács Zoltán egyetemi kancellárral készült interjút olvashatunk a negyedik könyv végén, illetve a klub vezetőinek portréjával is találkozhatunk mindamellett, hogy az egykori legendás DEAC-osokkal találkozhatunk a történelmi áttekintőben, illetve bőven akadnak olyan arcok, nevek, akik annak az egyetemi sporthistóriának a részei, amely épp előttünk zajlik.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.