Amennyiben igaz a mondás, miszerint az vagy, amit eszel, akkor igen nagy bajban vagyok. Ezek szerint még életem során végigjárom a reinkarnáció némely kellemetlen bugyrát.
Nézzük sorban, mivé válhatnék, ha ez valóban így lenne. A citromlevet faforgácsból készítik a gyártók. Citrom még nyomokban sem található benne.
Egy időben rászoktam az egészséges joghurt fogyasztására. Vessünk egy pár pillantást a joghurtos dobozokon olvasható összetevőkre. Az epres joghurt az E120-szal jelölt kármin nevű színezéktől kapja a kellemes eperszínt.
Ezt az anyagot számos élelmiszer színezésére használják a gyártók, de nem árt tudni, hogyan készül. A fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeit porrá őrlik, és abból vonják ki a port. Ami, ráadásul allergiás reakciókat válthat ki az emberből. A Norbi Update epres joghurt színe is ettől oly szép. A megvizsgált joghurtokban zömében kevés a gyümölcs és sok a cukor. Némelyikben zselatin is van, ami húsipari melléktermék. Állatok (ló, szarvasmarha) kötőszövetéből állítják elő.
Bármilyen szörpöt vásárolunk, alaposan tanulmányozzuk a termék összetevőit! A gyümölcsös ízt, főleg az alacsony árfekvésű szörpöknél káros kemikáliákkal hozzák létre.
Jöjjön most a tegnapi élmény, amitől is kis híján energiatakarékos villanykörte lettem. Csirkehúst vásároltam az egyik Balmazújvárosi úti áruházban. A csirkemell nem tűnt túlságosan frissnek, ezért csak a kutyánknak vettem három csirke farhátat. Otthon rendesen eltelt az idő a kertészkedéssel. Már jócskán besötétedett, amikor kinyitottam a kamraajtót. A villanykapcsoló helyét is elfelejtettem, úgy meglepődtem. A csirkehúsok úgy foszforeszkáltak a sötétben, mint anyám Ruhla ébresztőórája egy verőfényes nap után. Ennek ellenére a kutyánk jóízűen elfogyasztotta az egészet, amin annyira nem is csodálkoztam, mert előző nap egy komplett műanyag ételhordót falt fel.
A jelenséggel kapcsolatban felhívtam Csongor nevű hatósági állatorvos ismerősömet.
Ő már találkozott ezzel a problémával. Egyszer egy nő éjfél körül csörgette fel. Elmondása szerint a kutyája agresszíven ugatott, miután elé porciózta a vacsorát. Az eb a zöldesen világító húscsomót morogta órákon keresztül.
A jelenségre nincs pontos magyarázat. Találgatás annál több.
A szervezetben gyakran találhatók fluoreszcens anyagok, például a sejten belüli energiaátvitelhez és az izommozgatáshoz szükséges adenozin-trifoszfát, ha a csirkehúson ennek a jelei láthatók, természetes folyamatról beszélhetünk.
Az ausztrál Chicken Meat Federation magyarázata 2006-ból.
Az általuk vizsgált csirkehús is zöldes színben világított. Szerintük ezt a jelenséget a vérerek természetes bomlásának következtében fellépő zöldizom szindróma okozhatja. A csirkehús elfogyasztása ebben az esetben sem jár egészségügyi kockázattal, de ez az állapot egyébként is ritka, és a feldolgozás során nem lehet észrevenni.
Gyanakodhatnánk a biolumineszcencia hatására is, ám ez a fajta fénykibocsátás elsősorban az élő szervezetre jellemző, például a szentjánosbogárra vagy egyes medúzafajokra.
Csongor barátom szerint a génkezelt csirkeállomány káros hozadékaként kell kezelni az ügyet. Ráadásul a csirkéket jelentős dózisban látják el csonterősítő kálcium és foszfor hatóanyagokkal, ami szintén ráerősíthet a jelenség kialakulására.
dalnoky
Új hozzászólás