Pusztuló kastély, múló értékek

Kinek, milyen célból érné meg felújítani?  Fotó: Somogyi Ferenc

A járványhelyzet miatt országba zárva felértékelődnek hazai kirándulóhelyeink. Tulajdonképpen, az otthon maradni képtelenek elindítottak egy mozgalmat, amit úgy fogalmazhatnánk: fedezd fel újra hazádat! Nem központilag szervezett és menedzselt akció, spontán elemi igényként ébredt honfitársaink jó részében.

Jómagam kerülöm a népszerű helyeket. Taszít a tömeg, a hangoskodás, a szemét. Inkább keresem a kevésbé vagy egyáltalán nem ismerteket. Nemrég így bukkantam a nyírmártonfalvi Reviczky kastélyra.

Elöljáróban szükséges megjegyeznem: mennyi építészeti, művészeti emlékünk enyészik, válik ebek harmincadjára. Hiába a kormány vár- és kastélymentő programja. A rendelkezésre bocsátott források sokszorosa sem lenne elég. A mentésnek úgy meg semmi értelme, mint a fűzéri vár esetében, ahol az erődítést nem helyreállították, hanem betonból szinte újat építettek.

Nyírmártonfalva Debrecentől nincs messze. A Dél-Nyírségben, Hajdú-Bihar megye észak-keleti részén, a kies, homokbuckás-erdős Ligetalján fekszik, kétezren lakják. Rendszeres buszközlekedés köti össze a megyeszékhellyel. Valamikor a településen volt a Zsuzsi vonat végállomása, melynek nyomvonala a mögött a kastély mögött kanyargott, ahova eljutottam.

Álljon itt egy rövid családfatörténet! A revisnyei Reviczky család  Árva megye (ma Szlovákia) egyik legrégebbi családja. A felmenőket 1272-ig tudták visszavezetni. Később a család több ágra szakadt. A Reviczkyek derecskei ágának lesz köze Nyírmártonfalvához.

A kastély főhomlokzata 1760-ban épült. További szárnyakkal az 1840-es években toldották meg. A későbbi átépítések során kései bécsi historizáló stílusjegyeket kapott. A bagospusztai épületet a századfordulón Madarász Sándor birtokolta, akitől 1911-ben Reviczky József vette meg. A második világháború után államosították, benne nevelőintézet kezdte el működését. Rendszerváltás előtt nemsokkal az intézményt felszámolták. Az 1980-90-es években az akkori termelőszövetkezet birtokolta, majd az önkormányzat tulajdonába került, amely eladta. Jelenleg magántulajdonban áll.

Szabadon álló, földszintes, U-alaprajzú épület. A főhomlokzat 3+3+3 osztású. Középen háromszög-oromzat emelkedik, amelyen kör alakú világítóablak nyílik. A hátsó homlokzatot és a szárnyak belső oldalát a közelmúltban átépítették, bővítményt emeltek előttük. A szárnyvégek L tengelyesek, felettük háromszög-oromzatok emelkednek. A kúria egy része alatt pince húzódik. Alapterülete 636 m2. A Magyar Kastélyregiszterben nyilvántartott épület. Nem áll műemléki védelem alatt.

Kívül és belül leromlott állapotú. Bemerészkedtem, végigjártam a helyiségeket, a padlásra is felmásztam. A szobák és termek teljesen üresek. A falakon néhol még az óvodaotthon szobáit díszítő falfestésekre leltem. Az idők során minden mozdíthatót elvittek. A padláson gazdasági tevékenységgel kapcsolatos megrendelők, számlák szanaszét. A tető több helyen cseréphiányos.

A kastély körül az uradalom megmaradt épületei, cselédlakások. Használják azokat, laknak benne. Az óvodaotthonban dolgozók számára kastély köré kétszobás, komfortos szolgálati lakásokat építettek. Csak a falak maradtak meg, azokból is minden kirámoltak.

Utólag tudtam meg, tulajdonosa 260 millióért kínálja eladásra. Vélhetőleg az épülettel tervei voltak, amelyek valamilyen ok miatt meghiúsultak. Félő, új tulajdonosa sem tud vele semmit csinálni. Nagyon jó ötlettel kell előállnia, amiért érdemes lenne a kastély felújítása. Kevés rá az esély.

Romos állapotában is szép építmény a falutól két kilométerre fekszik. Keskeny aszfaltúton érhető el. Érdemes parkját körbejárni, hátul a kisvasút nyomvonalát megkeresni, illetve a 2016-ban emelt Reviczky kápolnát is. A kis szentély közelében rengeteg őzlábgomba tarkította az erdő avarját, a kastélytól vezető tanösvényen, amely egy kilátóhoz vezet, nagyszemű, már dércsípte, édes-fanyar kökényt szedtem. Magjait hazahoztam, kertemben elültettem. Szebb jövő várjon rá!

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.